Jos Elbers brengt nuance aan

Nieuws | de redactie
1 september 2006 | In zijn eerste openbare optreden kondigde staatssecretaris Bruins aan dat hij ondernemerschap in het onderwijs wil integreren door ‘ Centers of entrepeneurship’ op te richten. Bij de jaaropening van InHolland zei hij dat Nederland het daar de komende jaren van moet hebben. Hij is blij met de initiatieven die veel hogescholen ontplooien, “maar het is allemaal nog te versnipperd."

“Wat ontbreekt, is structuur. Kijk naar Amerika, daar hebben universiteiten ‘ Centers of entrepeneurship’ opgericht, waarin ondernemerschap als concept integraal in het onderwijs zit. Bruins heeft samen met EZ- collega Karien van Gennip plannen voor zulke centra. Bruins: “Ik denk dat wij ook hier in Nederland dit soort ‘ centers of entrepeneurship ’ goed kunnen gebruiken. We zetten ons dan ook in om dit te realiseren.”

De bewindsman wil meer ruimte om nieuwe initiatieven te stimuleren, maar zei wel: “Niet alles in een keurslijf. Niet alles dichtregelen. Wie meer wil, moet meer kunnen krijgen. Wie van de gebaande paden af wil moet dat kunnen. Dat maakt het spannend en inspirerend. En dat maakt vernieuwing mogelijk.”

CvB-voorzitter Jos Elbers vindt dat het debat over de positie van docenten in het hoger onderwijs de verkeerde kant op gaat. Het werkplezier van docenten zou worden vergald door managers, zo is de veelgehoorde klacht. Elbers: “Niet iedereen beschouwt mij als een man van de nuances. Terecht of niet, toch wil ik graag wat nuanceringen aanbrengen in deze discussie. Ook volgens mij bestaat er geen onderwijssysteem dat de nieuwsgierige, inspirerende en bevlogen docent, de docent met passie kan vervangen. Daarover geen verschil van mening.”

“Ik zeg niet dat alle managers in het onderwijs voldoen aan het ideale profiel. Wat ik wel zeg is dat de tegenstelling tussen docent en manager een oneigenlijke is. De tegenstelling tussen een docent en een slechte manager – of andersom: tussen een manager en een slechte docent – die snap ik wel. Maar ik verzet mij tegen de trend om een scheiding aan te brengen tussen beroepsgroepen die elkaar nodig hebben. De boodschap is dat we moeten convergeren en niet divergeren. Dat is de nuance die ik graag aanbreng.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK