Nederland: land in regressie?

Nieuws | de redactie
5 september 2006 | bundel 
&#
10;Marokko Marokko staat open voor nieuwe ontwikkelingen en is bezig op verschillende maatschappelijke terreinen veranderingen door te voeren. Nederland gooit de grenzen dicht en sluit zich op in het eigen bastion.Verandering, dat is het sleutelwoord voor het huidige Marokko. De positie van de vrouw verbetert dankzij aanpassingen in het familierecht. De Berbertalen krijgen officieel erkenning náást het Arabisch. De staat verkoopt grond die van oudsher toebehoort aan moskeeën.

Op korte termijn gaat het godsdienstonderwijs veranderen en komt het accent te liggen op de vergelijking van godsdiensten. Ook Marokkaanse jongeren in Nederland veranderen volop. Zij doen mee aan de Nederlandse samenleving, maar oriënteren zich tegelijk op de normen en waarden van de islam. Dat komt doorgaans niet voort uit een hang naar fundamentalisme, zo blijkt uit de bundel, maar getuigt veeleer van een worsteling met hun identiteit.  

Dat constateren historica prof. dr. Wantje Fritschy en arabiste en taalkundige dr. Petra Bos. De VU-wetenschappers stelden de bundel Morocco and the Netherlands samen.

Morocco and the Netherlands draagt een reeks nieuwe perspectieven aan. De bundel, met bijdragen van zevenentwintig auteurs, is een uitvloeisel van een interdisciplinaire conferentie die in mei 2005 plaatsvond op de Vrije Universiteit.

Meer weten?
Morocco and the Netherlands, Society, Economy, Culture onder redactie van Petra Bos en Wantje Fritschy ISBN 90 5383 980 1, 252 blz., € 19,95 
De bundel is verkrijgbaar bij de VU Uitgeverij, T 020 6 444 355
E joegema@vu-uitgeverij.nl
© 2006 Vrije Universiteit Amsterdam«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK