OU tegen ‘woonland-principe’ voor studenten

Nieuws | de redactie
1 september 2006 | De Open Universiteit Nederland is fel gekant tegen de aangekondigde noodwet van staatssecretaris Bruno Bruins waardoor universiteiten en hogescholen geen geld meer ontvangen voor ingeschreven studenten die niet in Nederland of de grenslanden wonen. Het ministerie van OCW weigert voor de studenten van de Open Universiteit Nederland een uitzondering te maken. De Open Universiteit vindt het onbegrijpelijk dat het studeren aan een instelling voor afstandsonderwijs aan landsgrenzen wordt gebonden.

Dit staat haaks op het afstandsonderwijsmodel en is geen stimulans voor Nederlanders om internationaal actief te zijn. Dit zei collegevoorzitter Theo Bovens bij de opening van het academisch jaar.

Zodra een Nederlands staatsburger de grens overgaat en zich, al dan niet tijdelijk, vestigt buiten Nederland (of België en de grensgebieden in Duitsland), kan men geen reguliere student (meer) zijn. De Open Universiteit wordt dan geacht het commerciële tarief, het viervoudige van een door de overheid mee bekostigd inschrijfgeld, in rekening te brengen. Voor veel mensen is dit financieel niet haalbaar, bijvoorbeeld omdat ze als ontwikkelingswerker in lage-lonen- landen actief zijn.

Op dit moment zijn zo’n 500 studenten van de Open Universiteit woonachtig buiten Nederland en België. Deze groep wisselt voortdurend van samenstelling omdat veel studenten niet gedurende de hele studie in het buitenland verblijven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK