Starten met steun van bestaande onderneming: grotere overlevingskans, maar minder innovatiekracht

Nieuws | de redactie
26 september 2006 | Wie zijn betrokken bij de oprichting van een nieuw bedrijf? Uiteraard zijn dat de nieuwe onder­nemers zelf, maar ook bestaande bedrijven spelen een belangrijke rol, zegt Sierdjan Koster (RUG). "Dat is tot nu toe ondergewaardeerd. Ten onrechte, want bestaande bedrijven hebben een positieve invloed op de oprichting van nieuwe bedrijven. Ze functioneren als opleidings­instituut voor nieuwe ondernemers en geven soms ook directe steun aan oprichtingen."Koster verrichtte onderzoek naar de oprichters van nieuwe bedrijven. Uit dit onderzoek blijkt dat oprichtingen die beïnvloed zijn door bestaande bedrijven systematisch verschillen van oprichtingen die geheel onafhankelijk zijn begonnen. “Dat zie je vooral bij nieuwe ondernemingen die steun ontvingen. Ze hebben een grotere kans om de oprichtingsfase door te komen. De banden met een bestaand bedrijf zorgen ervoor, dat de onderneming een basis heeft om op voort te bouwen en dat vermindert de risico’s.” Gesteunde bedrijven zijn wel minder innovatief. Koster: “Voor innovatie moet je juist kunnen losbreken van bestaande structuren en dat is een probleem voor gesteunde bedrijven.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK