Kunstroof bij Fontys

Nieuws | de redactie
18 oktober 2006 | Het bronzen paard, een kunstwerk van Arthur Spronken dat aan het plafond hing in het voormalige gebouw van Fontys Academie voor Beeldende Vorming, is zwaar vernield. De daders zijn vermoedelijk dieven die het op brons gemunt hadden. Bestuursvoorzitter Norbert Verbraak van Fontys Hogescholen zegt dat alles er op wijst dat het gaat om dieven die geld willen maken van metalen en legeringen. Hij noemt de diefstal en de vernieling "een vorm van puur kunstbarbarisme."

Het paard is een kunstwerk van Arthur Spronken, waarvan de warde wordt geschat op zo’n € 350.000,-. Het werd in 1972 geplaatst bij de opening van de Academie.

De dieven waren met grof geweld te werk gegaan en de stang waaraan het paard bevestigd was, is doorgeslepen. Het ruim duizend kilo wegende kunstwerk belandde vier meter lager op een hardstenen vloer en werd hierdoor op diverse plaatsen gebroken en geplet. Vervolgens is er een been van af gezaagd en meegenomen.

.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK