Marsbeelden tonen aardse vehikels

Nieuws | de redactie
9 oktober 2006 | De sonde Reconaissance van de Nasa vliegt rond Mars en schiet foto’s van ongekende precisie. Daaruit blijkt onder meer dat verschillende bodemlagen, die wijzen op verscheidenheid in het klimaat gedurende verschillende tijdvakken. Maar het meest bijzonder is wel een beeld van de rand van de krater Victoria. Daar zette de sonde het rondcrossende wagentje Opportunity, zijn sporen en de schaduw van zijn camera op de plaat.


Opportunity blijkt een technisch wonder. Al 900 dagen rijdt hij op Mars rond en blijft onverminderd beelden en data doorsturen. Inmiddels is hij kilometers onderweg geweest en aan de kraterrand gekomen. Daar worden foto’s gemaakt die de bodemlagen en detail bestudeerbaar maken en een uitstapje binnen de Victoria voorbereid. Als de zon over enkele weken niet langer tussen de twee planeten in staat kunnen dan de nieuwste opnamen van Opportunity vanaf de kraterwand worden opgepikt en bestudeerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK