Oerknal zorgt voor Nobelprijs

Nieuws | de redactie
3 oktober 2006 | Het meten van de achtergrondstraling die als een echo de 'oerknal' lijkt te bewijzen heeft dit jaar de Nobelprijs voor de fysica opgeleverd. De academie zegt het zo: "This year the Physics Prize is awarded for work that looks back into the infancy of the Universe and attempts to gain some understanding of the origin of galaxies and stars. It is based on measurements made with the help of the COBE satellite launched by NASA in 1989. The COBE results provided increased support for the Big Bang scenario for the origin of the Universe, as this is the only scenario that predicts the kind of cosmic microwave background radiation measured by COBE. These measurements also marked the inception of cosmology as a precise science." John Mather en George Smoot winnen de prijs ook vanwege de grote inspiratie die hun werk heeft gegeven aan andere wetenschappers en nieuwe a

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK