Ook bèta/techniek verdient een canon

Nieuws | de redactie
17 oktober 2006 | Na de presentatie van de historische canon barst de discussie los of ook op andere gebieden zo’n canon zou moeten worden opgesteld. Zo ook in de bètawereld. Een panel van hoogleraren discussieerde gisteren tijdens het Tumult-kenniscafé daarover en Robbert Dijkgraaf ontpopte zich als pleitbezorger pro. Wetenschapshistoricus Frans van Lunteren miste natuurwetenschappers in de historische canon. Mensen als Christiaan Huygens, Hendrik Lorentz, Simon Stevin. “Stevin was bijvoorbeeld een echte ‘vernufteling’.


Behalve dat hij de decimale getallen heeft ingevoerd en de valproef uitvoerde heeft hij ook onze taal verrijkt. Bijvoorbeeld met het woord ‘wiskunde’ zelf! En hij probeerde mensen wijs te maken dat in het paradijs Nederlands gesproken werd.”

“Het idee van een canon voor nationale historie is erg beperkt,” vindt hoogleraar theoretische fysica Sander Bais, “Alleen de wetenschappers noemen is te beperkt. Het moet om de inhoud gaan. Dat je heel basaal, in een paar zinnen de evolutietheorie kunt uitleggen, dat je weet wat een atoom is en wat de leeftijd is van het heelal.” De canon zou ook kunnen helpen om het aanzien van bèta te vergroten. Dijkgraaf: “We zijn echt de lage landen wat betreft bèta en respect voor bèta. De historische canon van Van Oostrom straalt ook respect uit. Het is belangrijk dat duidelijk is welk belang bèta heeft. De canon als een manier om te koesteren wat prachtig is, dat idee spreekt mij aan. Het hoeft niet alleen nuttig en toegepast te zijn, de intellectuele prestatie op zich is ook heel mooi.”

Hoogleraar lucht- en ruimtevaarttechniek Hester Bijl reageerde sceptisch en zei: “De historie is de jeu, maar niet cruciaal. Ik heb liever dat mijn studenten de stelling van Pythagoras kennen dan dat ze weten wie die man was.” Dijkgraaf denkt daar anders over. De historische component kan helpen bij het leren, het geeft perspectief en Bais viel hem daarin bij. In een publieke collegereeks geeft deze een totaalbeeld van de natuurwetenschappen: van astronomie tot quantummechanica en van evolutiebiologie tot DNA en de weerklank daarvan vindt hij een belangrijk signaal. “Die reeks is echt een verrijking voor veel mensen, ze zijn verbaasd dat ze er nooit eerder iets over gehoord hebben. Natuurwetenschappen zijn overal aanwezig, maar bèta is erg ontkoppeld van de samenleving. Daardoor wekt het zoveel vooroordelen.”

Bijl gooide nog een knuppel in het bèta/tech hoenderhok en zei: “Er zijn in het verleden zoveel beslissingen genomen over zaken waar men geen verstand van had. Je kunt altijd experts raadplegen. We kunnen nu eenmaal niet overal alles van weten.” Maar de rest van het panel noemt het kwalijk dat de afhankelijkheid van experts op die manier zo toeneemt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK