Verdonk wil kennismigratie verruimen

Nieuws | de redactie
11 oktober 2006 | Rita Verdonk neemt haar ambitie voor de onderwijsportefeuille duidelijk ernstig. In Elsevier stelt zij dat de kennismigratie regeling niet allen veel ruimer moet, maar dat ook seizoensarbeid -in een periode dat veel burgers zulke immigratie huiverig bezien-  meer ruimte moet krijgen.

“Ik denk dat het kabinet zo ver is dat wij durven te zeggen dat Nederland ook een immigratieland is. Maar wel zo, dat we alleen groepen mensen binnenhalen die we nodig hebben in de samenleving.” Dat betreft voor haar zeker hoger betaalde ‘kenniswerkers’, maar Verdonk wijst ook op seizoensarbeiders. “De kenniswerkersregeling voldoet niet aan de vraag. Als je kijkt naar de seizoensarbeiders, die hebben we nodig in Nederland – klaar! Op het moment dat je hoort van ondernemers: ‘Wij hebben mensen nodig, wij hebben talent nodig, wij willen uitbreiden.’ Ja, dan kun je niet stil blijven zitten.”

Verdonk erkent daarbij dat grenzen worden opengesteld terwijl burgers en de verzorgingsstaat daar nog niet aan toe is. Sterker nog, Verdonk wil nog verder gaan en zegt: ‘We moeten ook wat durven doen aan de mensen die binnenkomen in Nederland en meteen een bijstandsuitkering aanvragen. Waarom kunnen we geen regelingen verzinnen dat je daar langzaam ingroeit? Maar goed, dat is iets voor een volgend kabinet.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK