Toonaangevende islamfilosoof naar de VU

Nieuws | de redactie
30 november 2006 |

Islamfilosoof en hervormer Abdulkarim Soroush wordt op uitnodiging van het Internationale Instituut voor de Studie van de Islam in de Moderne Wereld en de VU gasthoogleraar. Zijn aankomstlezing op 7 december zal gaan over Religion of War, Religion of Peace. Soroush stelt dat religie, hoewel een instrument van God, door mensen wordt ingezet om de vrede te bepleiten of de oorlog te verklaren. “Religie is goddelijk, haar toepassing mensenwerk,” dus maakt hij maakt onderscheid tussen goddelijke openbaringen en menselijke interpretatie daarvan: mensenwerk is feilbaar en mag worden bediscussieerd en bekritiseerd.
Abdulkarim Soroush (Teheran, 1945) is een toonaangevende en innovatieve denker over islam. In 2003 won hij de Erasmusprijs. Soroush publiceert op het terrein van wetenschapsfilosofie, filosofie der religies en islamitische filosofie en mystiek. Hij doceerde de afgelopen jaren aan gerenommeerde universiteiten als Harvard, Yale en Princeton. Voor zijn aankomst in Nederland was hij verbonden aan het Wissenschaftskollege in Berlijn.

Soroush is tot 15 september 2007 aan de VU en ISIM verbonden. Zijn onderzoek naar de filosofie van religie en met name de islam, sluit aan bij lopend onderzoek van beide instituten. De Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU onderzoekt secularisatie en nieuwe vormen van spiritualiteit, pentecostalisme en islam. ISIM richt zich op maatschappijvisies en maatschappelijke ambities van moslims over de hele wereld. Soroush gaat in Nederland werken aan een publicatie en gastcolleges geven. ISIM en de VU hopen dat de vernieuwende ideeën van Soroush bovendien nieuwe impulsen zullen geven aan het publieke debat over islam en moslims in Nederland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK