Uitval vmbo halveren

Nieuws | de redactie
14 november 2006 | “Het VMBO wordt te snel geproblematiseerd. Daarmee wordt dat onderwijstype minder aantrekkelijk. Voor ouders, voor kinderen, maar ook voor leraren," vindt Cor de Raadt van InHolland. De uitval in het vmbo kan in zijn analyse zeker met de helft worden teruggebracht. Dat zou betekenen dat niet 15000 maar zo’n 7500 jongeren zonder diploma uitvallen. Daarvoor is het nodig leraren met specialisaties op te leiden.

Zulke docenten zouden al tijdens hun opleiding ervaring op moeten doen op vmbo- scholen en gerichte pedagogische en didactische colleges krijgen. In Amsterdam is Hogeschool InHolland gestart met 15 van zulke lerarenopleidingen. Cor de Raadt, directeur van de School of Education, is ervan overtuigd dat ‘zijn’ tweedegraads leraren in een grote behoefte voorzien. “Het probleem van de schooluitval speelt vooral in het VMBO in de grote steden. Het past bij het profiel van onze hogeschool met vestigingen in alle steden van de Randstad, en met maatschappelijke betrokkenheid als een van de kernwaarden, om een concrete oplossing te bieden. Jongeren die naar het VMBO gaan verdienen een aanpak die op hen is toegespitst. Het zijn scholieren die, zoals wij dat vroeger noemden, niet alleen met hun hoofd maar ook met hun handen hun brood gaan verdienen. Die leren anders. Daar moet je als leraar goed op kunnen inspelen. Dan kun je de uitval met de helft terugbrengen.”

De Raadt gaat er van uit dat vooral mensen die in het vmbo willen werken voor de opleiding zullen kiezen. “Het VMBO wordt te snel geproblematiseerd. Daarmee wordt dat onderwijstype minder aantrekkelijk. Voor ouders, voor kinderen, maar ook voor leraren. Er zijn echter voldoende studenten die zich willen inzetten voor het beroepsonderwijs, die er juist een uitdaging in zien om deze scholieren te motiveren. Op die studenten mikken wij.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK