Leerrechten controversieel verklaard
Aan de beslissing om deze zes wetsvoorstellen controversieel te verklaren ging een debatje vooraf dat werd ingezet door fractievoorzitter Rosenthal van de VVD. Volgens Rosenthal is bij het opstellen van de lijst met controversiële wetsvoorstellen afgeweken van de hoofdregel die in 2001 in de Eerste Kamer was afgesproken dat de meerderheid beslist. Dat rekening zou worden gehouden met de wensen van ‘substantiële minderheden’ is volgens de VVD- fractievoorzitter de uitzondering op deze regel.
Naar het oordeel van Rosenthal is de controversieel verklaring van wetsvoorstellen in de Eerste Kamer zelf controversieel geworden en moet er hoognodig een principieel debat over worden gevoerd. De gewijzigde politieke verhoudingen in de Tweede Kamer na de verkiezingen op 22 november zouden de Eerste Kamer ‘koud’ moeten laten, vindt de VVD-fractie. Worden er straks ook wetsvoorstellen controversieel verklaard als na de provinciale Statenverkiezingen in maart 2007 de samenstelling van de Eerste Kamer verandert?, vroeg Rosenthal retorisch.
Fractieleider Werner van het CDA zei dat hij al enkele malen na verkiezingen controverses had bespeurd over het controversieel verklaren van wetsvoorstellen. Hij wees erop dat veel meer wetsvoorstellen nog wel worden behandeld dan de zes nu van de lijst worden afgevoerd
Meest Gelezen
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
