Positie van asielzoeker bevordert criminaliteit

Nieuws | de redactie
22 januari 2007 | De omstandigheden waarin asielzoekers in Nederland terecht komen, bevorderen criminaliteit. Hoe zwakker de verblijfsstatus van asielmigranten, hoe sterker de betrokkenheid bij criminele activiteiten, aldus Rotterdamse onderzoekers in een studie naar de relatie tussen asielmigratie en criminaliteit. De criminaliteitsgraad van illegalen met asielachtergrond blijkt namelijk aanzienlijk hoger dan die van asielzoekers in procedure. Op hun beurt komen asielzoekers in procedure weer vaker in aanraking met de politie dan asielmigranten met een verblijfsvergunning.

Het feit dat de betrokkenheid bij criminaliteit van asielmigranten toeneemt als men geen verblijfsrecht heeft, pleit voor een effectief terugkeerbeleid. Dit is de belangrijkste aanbeveling uit de studie.

In de periode 1995- 2004 hebben 235.000 migranten asiel aangevraagd. Daarvan hebben begin 2005 ruim 108.000 een verblijfsvergunning gekregen, maar meer dan de helft heeft die niet en is ook niet ‘in procedure’. De onderzoekers schatten dat van deze groep er nog 24.000 onrechtmatig of illegaal in Nederland zijn.

Naar verhouding worden asielmigranten met een verblijfsvergunning en in procedure gemiddeld vaker verdacht van criminaliteit dan de Nederlandse bevolking, maar minder vaak dan veel (meer gevestigde) allochtone herkomstgroepen, zoals bijvoorbeeld Antillianen of Marokkanen. De geschatte criminaliteitsgraad van illegaal verblijvende asielmigranten is met tien procent wel enkele procentpunten hoger dan bij veel allochtone herkomstgroepen. Het betreft vaak misdrijven die tot doel hebben om in Nederland te kunnen verblijven en bestaan, ondanks soms zeer beperkte legale bestaansmogelijkheden. Van de totale Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder werd in 2004 anderhalf procent verdacht van een misdrijf. Het onderzoek gaat verder in op de omvang, aard en achtergrond van de criminaliteit en beleidsimplicaties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK