‘Beide vleugels zijn nodig’

Nieuws | de redactie
2 februari 2007 | Antoine Bodar schetst in zijn UvT-oratie 'Ik droom mij Europa' zijn ideale, oude continent. Een Europa dat zich de Oudheid en Verlichting herinnert, maar óók het Christendom en daarmee met een religieuze dimensie. Hij voorziet een taak voor het huidige Midden-Europa om dit Europa een nieuw gezicht te geven. "Want een gezicht van materialisme en hedonisme, van sarcasme en sceptisme - zo eigen aan Noord-West- Europa - is geen gezicht."


De nieuwe hoogleraar Christendom, cultuur en media in Tilburg voert langs denkers over Europa, onder andere Milan Kundera, Joseph Roth, Stefan Zweig, Desiderius Erasmus, José Ortega y Gasset, Johan Huizinga, George Steiner en Winston Churchill. Hij bespreekt hun ideeën over Europa om uiteindelijk ‘als dwerg op hun schouders staand’ zijn eigen ideale Europa te schetsen.

Volgens Bodar is de Europese cultuur door tweeduizend jaar geschiedenis doortrokken van de christelijke geest. Het Christendom heeft Europa zijn waarden ingeprent en door zijn verenigende kracht culturen en volkeren samengebracht. “Godsdienst is niet minder dan wetenschap deel van de cultuur”. De kerk is door de eeuwen heen een hoedster van cultuur geweest, zoals de architectuur in Europese steden en dorpen bewijst.

“Rede en geloof zijn beide vleugels om tot de waarheid te geraken. Beide vleugels zijn nodig. Eén van beide slechts gebruiken, is de andere vleugel onbenut laten”, citeert Bodar de Britse socioloog en historicus Christopher Dawson. Bodar roept Europa op haar ware identiteit terug te vinden, een identiteit met een religieuze dimensie. Een Europa waar iedereen trouw kan zijn aan zijn eigen gekozen godsdienst, waar een rijke pluraliteit van culturen heerst zonder fundamentalisme en absolutisme, maar deugdzaamheid en fierheid voorop staan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK