Belgen blijven toch beter

Nieuws | de redactie
27 februari 2007 | Haalt Europa de Lissabon-ambities? En Nederland? De Lisbon Council heeft half-half nieuws in zijn jongste stand van zaken rapport. Joeri van den Steenhoven van de Council: "Het bevestigt wat de KE-Monitor en vorige week de Innovation Scorecard al deden vermoeden." Want Nederland staat op de derde plaats van de landen die 'Lissabon' weten te realiseren, maar daar is niet alles mee gezegd. Ten eerste zakt ons land een plaats omlaag en haalt daarmee de doelstellingen slechts met de hakken over de sloot.

Alle anderen onder de derde plaats maken ze niet of niet volledig waar. Ten tweede is Nederland ingehaald door nog sneller aanpakkende landen. Dat Zweden de topper is, verbaast niet. Maar België is in korte tijd ons land gepasseerd naar een tweede plaats en ook Duitsland loopt snel in. Het beeld is dus opnieuw: Nederland herpakt, maar loopt het risico dat anderen dit sneller en grondiger doen en ons land zo toch weer een achterblijver wordt.

De Lisbon Council is over het algemene beeld bij de grote EU-economieën niet ontevreden. “The key message is that in 2006 EU-15 countries got a good deal closer to the ambitious growth and employment targets set out in the Lisbon Agenda. At the end of 2005, EU countries were at only 73% of the performance level they would have needed to attain that year to be on the way to fulfilling their Lisbon targets: by the end of 2006, they were 90% of the way there – a 23% improvement over the previous year.”

Zweden noemen zij “the clear frontrunner” vanwege de Lisbon Performance Indicator van 1.37,  zodat het de doelstellingen met bijna 40 % lijkt te gaan overtreffen. Nederland zit op 1.02. «
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK