2 % van MKB in contact met kennis

Nieuws | de redactie
19 maart 2007 |

“Het MKB gaat niet goed.” Deze harde conclusie van EZ-minister Van der Hoeven zette het verzilveringscongres in Rotterdam op scherp. Slechts 2 % van de MKB-bedrijven blijkt actief contact te hebben met instellingen in de kennissector, met universiteiten nog het minst. Van der Hoeven noemde dit “veel te weinig” en zei dat de hogescholen “nodig zijn als tussenstations naar meer kennis, ook naar de universiteiten.” Het MKB moet ook leren zien “dat het bij zulke kennisrelaties niet alleen maar om hightech- producten gaat, maar er is voor hen ook veel kennis beschikbaar over procesinnovaties, over hoe bedrijven hun producten beter, efficiënter en duurzamer kunnen maken.” Er is volgens Van der hoeven meer aan de hand dan “drempelvrees bij het MKB.” Het hoger onderwijs is ook nog te eenkennig met zichzelf of met grote bedrijven bezig. “De kennisinstellingen zouden zélf ook wel wat meer op het MKB af mogen gaan. Er zit wat dat betreft nog vaak een muur in de hoofden van onderzoekers. Want de innovatievouchers laten zien dat het MKB graag wil, met die tegoedbonnen loopt het heel hard. 100 per dag worden er inmiddels aangevraagd, dat wijst er wel op dat dit een succces is en blijft.”

MKB-Nederland erkende op de verzilveringsconferentie dat de minister het juist had met haar analyse en dat 2 % van haar  leden met kennisrelaties inderdaad te weinig was. “Maar 70 % van de nieuwe producten komt wel uit het MKB. Dus qua valorisatie zitten we toch wel goed.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK