Eten voor de leerstoel Jodendom

Nieuws | de redactie
7 maart 2007 | De Universiteit Leiden vindt het instellen van een leerstoel Jodendom zo belangrijk, dat zij ter financiering naar een onorthodox middel grijpt: een sponsordiner. ‘De vraag is niet of de leerstoel er komt, maar hoe. Fulltime of parttime.’Tijdelijk
De leerstoel Jodendom met als aandachtsgebied het hedendaags jodendom en de ontwikkelingen sinds de verlichting, bestaat al. Het gaat echter om een tijdelijk, bijzonder hoogleraarschap van het Leids Universiteits Fonds, gekoppeld aan een parttime functie (0,4) van universitair hoofddocent. De faculteit hecht zeer aan de instelling van een gewone leerstoel omdat anders een hiaat ontstaat in het onderzoek en het onderwijs van alle drie de opleidingen Godgeleerdheid, Wereldgodsdiensten en Islamitische theologie. De financiële middelen om de leerstoel te bekostigen ontbreken echter. Vandaar dat de faculteit alles uit de kast haalt om de leerstoel toch voor elkaar te krijgen.

Fonds
Werving voor de leerstoel is een speerpunt van de Campagne voor Leiden. Dat is een stichting waarin de universiteit en het Leids Universiteits Fonds samenwerken om gelden te verwerven voor strategische projecten van de Universiteit Leiden. Het doel van de inspanningen voor de leerstoel is om met giften een fonds te vormen dat voldoende rendement biedt om de leerstoel te betalen (‘endowment’). Maar elke steun is welkom. En nu is daar het gesponsorde galadiner. ‘De vraag is niet of de leerstoel er komt, maar hoe. Fulltime of parttime’, zegt Wim Drees, decaan van de Faculteit der Godgeleerdheid.‘Versterking van de bestudering van het jodendom is voor alle opleidingen van onze faculteit van groot belang. Alleen zo kan vergelijkend onderzoek overeenkomsten en verschillen zichtbaar maken, evenals de onderlinge interactie tussen de godsdiensten’, aldus Wim Drees, decaan van de Faculteit der Godgeleerdheid. Lees zijn betoog.

Vijftien verkochte tafels
Op 20 maart 2007 vindt in de Leidse Pieterskerk een feestelijk, kosjer galadiner plaats. Sponsoren kunnen voor 5000 euro een tafel reserveren voor tien personen. De baten hiervan komen geheel ten goede aan de instelling van de leerstoel. Tot op heden zijn ongeveer vijftien tafels verkocht, waaronder twee aan de Van Leer Group Foundation en een aan de gemeente Leiden, die met een groep multi- religieuze gasten komt. Verder hebben diverse particulieren, bedrijven en een enkel fonds een tafel gekocht. Er kunnen er nog meer bij. Het is overigens ook mogelijk dat niet één sponsor een tafel koopt, maar dat een groep alumni, een jaarclub of een groep van andere samenstelling het geld voor een tafel fourneert.

Kosjer eten
De avond zal, evenals de leerstoel, in het teken staan van het Jodendom als levende traditie. Het programma van de avond combineert muziek, enkele korte toespraken, en een veiling van beperkte omvang. Rabbijn A. Soetendorp, prof.dr. F.A. de Wolff, en de heer L. van Hessen treden op als spreker. De jonge Nederlandse pianiste Hanna Shybayeva levert een muzikale bijdrage. Zij trad al tweemaal op tijdens het Prinsengracht Concert en slaagde in 2005 cum laude voor haar eindexamen aan het Koninklijk Conservatorium, met een 10+-onderscheiding. Verder wordt een veiling georganiseerd van diverse loten, waaronder een ritje in een echte Spyker.

(Dit artikel werd overgenomen uit de nieuwsbrief van de Universiteit Leiden)


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK