Praktijkboek over Six Sigma

Nieuws | de redactie
7 maart 2007 | Hoe implementeer je Six Sigma? En wat is de toekomst van dit kwaliteitszorgsysteem voor bedrijven? Daarover gaat het symposium Leidinggeven aan Six Sigma, op 29 maart 2007 in Zaltbommel. Lector Rini van Solingen (Hogeschool Drenthe) schreef hierover een boek, met praktijkvoorbeelden en randvoorwaarden. Het boek is gemaakt in een werkgroep met Six Sigma experts van Dyka (Steenwijk), SCA (Hoogezand), Martinair Holland (Schiphol), Philips (Drachten), NAM (Assen) en Avebe (Foxhol).Op donderdagmiddag 29 maart 2007 vindt de lancering plaats van het boek Leidinggeven aan Six Sigma, geschreven door lector Rini van Solingen (Hogeschool Drenthe). Rini van Solingen is als Lector Quality Engineering & Quality Management verbonden aan de Hogeschool Drenthe. Het boek is een sprekend voorbeeld hoe in samenwerking met het bedrijfsleven, kennis en ervaring kan worden gedeeld en vastgelegd. De kern van het boek bestaat uit praktijklessen en aanbevelingen voor het invoeren van Six Sigma; een baanbrekende praktische aanpak voor kwaliteitsmanagement en prestatieverbetering.

Het eerste exemplaar van het boek wordt door Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad uitgereikt aan de auteur. Dit gebeurt tijdens een symposium in Zaltbommel (www.kdi.nl) waar sprekers uit het Nederlandse bedrijfsleven praktijkervaringen met Six Sigma zullen presenteren. De Noord-Nederlandse industrie is goed vertegenwoordigd met sprekers van Avebe, Philips DAP en NAM (50% Shell, 50% Exxon Mobil). Daarnaast zal de voormalige vice- president Six Sigma van General Electric, Piet van Abeelen, zijn visie geven over de toekomst van Six Sigma.

Het boek Leidinggeven aan Six Sigma
Het boek Leidinggeven aan Six Sigma is direct tot stand gekomen uit lectoraal onderzoek van de Hogeschool Drenthe. Six Sigma is een aanpak voor kwaliteitsmanagement en prestatieverbetering die heel pragmatisch processen verbetert en dagelijkse problemen verhelpt.

Het boek is samen met een groep praktijkexperts geschreven op basis van hun eigen behoeften en ervaringen. Van Solingen: “Dit is als het ware het boek dat ze graag hadden gehad toen ze zelf Six Sigma gingen gebruiken, maar dat er dus niet was. Persoonlijk vind ik dit een goed voorbeeld van hoe onderzoek in lectoraten moet worden opgezet: praktijkervaringen en geleerde lessen verzamelen, met de praktijk uitwisselen en vastleggen voor anderen. Ik ben van mening dat we daarmee een aanvulling kunnen bieden richting de praktijk die vanuit het universitair wetenschappelijk onderzoek niet wordt ingevuld.”.

Grote rol bedrijven Noord-Nederland
Het bijzondere aan dit boek is dat het geschreven is op basis van ervaringen in het Noord-Nederlandse bedrijfsleven, en dus niet op Amerikaanse situaties. De praktijkvoorbeelden en aanbevelingen zijn daardoor veel herkenbaarder en waardevoller.”, aldus Van Solingen. Het boek is gemaakt in een werkgroep met Six Sigma experts van Dyka (Steenwijk), SCA (Hoogezand), Martinair Holland (Schiphol), Philips (Drachten), NAM (Assen) en Avebe (Foxhol).

Meer informatie over dit symposium vindt u hieronder
Symposium Leidinggeven aan Six Sigma

De Hogeschool Drenthe, KDI en uitgeverij Thema organiseren gezamenlijk een symposium ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Leidinggeven aan Six Sigma door Rini van Solingen. Directeuren en experts van bedrijven als NAM, Avebe, Philips en Martinair vertellen in dit symposium over hun Six Sigma-ervaringen.

 

Het is niet op de theorie dat Six Sigmatrajecten het moeilijk hebben. Belangen, prioriteiten en managementproblemen vragen veel meer van een organisatie en haar individuele medewerkers dan de Six Sigmatheorie doet vermoeden. Op basis van ervaringen in een aantal bedrijven biedt deze uitgave van Thema praktijklessen voor het succesvol introduceren en borgen van Six Sigma. De auteur beschrijft de randvoorwaarden die vervuld moeten zijn om van Six Sigma een succes te maken en schuwt ook de valkuilen niet die u daarbij tegenkomt.

Heel bijzonder aan dit boek is, dat nu eens niet een Amerikaanse situatie wordt beschreven: alle medewerkers aan dit boek komen uit het Nederlandse bedrijfsleven. De beschreven praktijksituaties zijn daardoor veel herkenbaarder.

Waar en wanneer

Het symposium wordt gehouden op donderdagmiddag 29 maart 2007 van 13.30 uur tot 18.30, bij Golden Tulip Zaltbommel.

Programma

13:00            Inschrijving en ontvangst met koffie

13:30            Opening door Désirée Meijer, Directeur KDI

13:40           Lezingen van: Arend Oosterhoorn, Oosterhoorn Advies, André Severin, Managing director operations, Avebe, Paul Horstink, Vice-president Maintenance & Engineering, Martinair, Rini van Solingen, lector QMQE, Hogeschool Drenthe
Tevens uitreiking van het eerste exemplaar door Doekle Terpstra, voorzitter HBO-raad

15:30            Pauze

16:00             Lezingen van Louis Thompson, Lean/Sigma Master Blackbelt, NAM, Adriaan Mulder, Senior Director Black Belt Program, Philips DAP, Piet van Abeelen, voormalig VP Six Sigma General Electric, RNG Global Consultants

17:30             Afsluiting door Désirée Meijer, Directeur KDI

Aansluitend gelegenheid tot vragen aan de sprekers en persoonlijke contacten tijdens de borrel.

 

Kosten

Deelname aan het symposium kost € 99,- (excl. BTW). Bij dit bedrag is inbegrepen het boek Leidinggeven aan Six Sigma (winkelprijs € 21,50) en een drankje en hapje na afloop van het symposium.

Aanmelden

www.kdi.nl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK