Ster schiet door heelal

Nieuws | de redactie
27 maart 2007 | De ster HE0437-5439 beweegt met een ongekende snelheid van 2,6 miljoen kilometer per uur weg van het nabij gelegen sterrenstelsel, de Grote Magelhaense Wolk. Ongeveer 25 miljoen jaar geleden is deze ster weggeschoten uit deze wolk. Hoe dit kan?


Normaal gesproken verdwijnen objecten in zwarte gaten, maar het was in 1988 al door Jack Hills aangetoond dat via een dynamisch samenspel tussen twee sterren en een zwart gat, het mogelijk is dat een van de sterren met een grote snelheid wordt weg gekegeld. De andere, niet weggeschoten ster komt hierbij in een nauwe baan rond het zwarte gat terecht.

Met behulp van gedetailleerde berekeningen van de dynamische wisselwerking tussen sterren onderling hebben Alessia Gualandris en Simon Portegies Zwart van de UvA aangetoond dat de HE0437-5439 zo’n weg geschoten ster blijkt te zijn. Twee sterrenhopen ‘in de buurt’ blijken precies te voldoen aan de criteria om een ster als HE0437- 5439 met een dergelijke duizelingwekkende snelheid te kunnen wegschieten. De consequentie hiervan is dat de sterrenhoop een zwart gat moet bevatten dat minstens duizend keer zwaarder is dan de zon.

Lees hun onderzoek hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK