Zelfstudie is geen academische ‘vrije tijd’

Nieuws | de redactie
8 maart 2007 | Eerstejaars studenten in Tilburg hebben volgens onderwijsdeskundigen te weinig contacturen. De gemiddelde starter heeft er tien tot zeventien uur college per week. Studenten sociologie en psychologie hebben ongeveer tien uur per week college. Studenten Nederlands recht zien hun docenten in het eerste jaar het meest; zeventien uren per week. Probleem is dat veel studenten de roostervrije uren beschouwen als vrije tijd. Ze plannen andere dingen in voor de uren die ze eigenlijk zouden moeten besteden aan zelfstudie.

De achterstand die daarmee wordt opgelopen kan vaak niet tot nauwelijks meer worden weggewerkt voor het bindend studieadvies komt. Dat zeggen enkele onderwijsdeskundigen van de UvT naar aanleiding van een inventarisatie van het aantal contacturen door Univers.

Yvonne de Vries, onderwijskundige van de economische faculteit, denkt dat het inroosteren van zelfwerkuren het idee ‘vrij’ te hebben, kan wegnemen. Studentendecaan Jan Lendfers ziet meer in het investeren in het beter begeleiden van studenten. “We moeten onze verwachtingen naar studenten toe duidelijker maken, efficiënter roosteren en een persoonlijke leerroute van de student in kaart brengen.” Hein Coppes, voormalig studieadviseur en secretaris van het faculteitsbestuur van Rechten, pleit voor creatievere werkvormen: “We moeten niet denken in hokjes van hoor- en werkcolleges.”

Didier Deurloo van studentenfractie Front wil geen rooster van zelfstudie, maar stimulatie van actiever werken, bijvoorbeeld door les in kleinere groepen met andere werkvormen. Hij waarschuwt in de Univers voor betutteling. “Als universiteit mag je ook wel wat professionaliteit eisen van je studenten. Het is niet altijd nodig om ze aan het handje te nemen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK