OU-hoogleraar wordt vice-rector in Leiden

Nieuws | de redactie
31 mei 2007 | Prof.dr. Rietje van Dam wordt de nieuwe vice-rector magnificus van de Universiteit Leiden. Zij volgt op 1 september in het College van Bestuur Ton van Haaften op. Van Dam is hoogleraar natuurwetenschappen, in het bijzonder biochemie en biotechnologie, aan de Open Universiteit Nederland. Zij zal de portefeuilles onderwijs en HRM gaan beheren.Van Dam (Dordrecht, 1948) heeft verschillende functies bekleed bij de overheid, in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en bij het bedrijfsleven. Natuurwetenschappen, in het bijzonder biochemie en biotechnologie, duurzame ontwikkeling en innovatie van kennisoverdrachtprocessen rekent zij tot haar belangrijkste expertisegebieden.

Omdat scheikunde haar wel lag, koos zij voor die studie aan de TU Eindhoven. ‘Maar mijn belangstelling was breder: kunst, cultuur en natuurwetenschappen. Na HBS-b was een talenstudie niet voor de hand liggend. Wel heb ik serieus overwogen naar de Academie voor expressie door woord en gebaar te gaan. Misschien koos ik wel uit gemakzucht chemie. Want als je het snapt, is een bètaopleiding makkelijk en minder complex dan alfa en gamma. Die zouden me meer werk gekost hebben. Omdat ik scheikunde in Eindhoven heel leuk vond, maar de ‘omgeving’ te veel louter technisch ben ik na de propedeuse overgestapt naar biochemie in Utrecht. Ook al omdat daar een goede groep zat met prof. Van Deenen en prof. De Haas.’ In 1976 promoveerde zij daar.

‘Twee jaar eerder was mijn reizend leven begonnen omdat mijn man in Kerkrade een huisartsenpraktijk begon. Na de geboorte van mijn dochter en zoon wilde ik aan de bak blijven. Mijn oppas kostte me meer dan mijn parttime baan aan de Universiteit Maastricht opleverde. Het was een investering in de toekomst. Hoewel mijn hart bij onderzoek lag, viel me in Maastricht op dat onderwijs op vele manieren gegeven kan worden. De Maastrichtse onderwijsexperimenten spraken me erg aan.’

Toen de Open Universiteit in 1983 werd opgericht, koos zij eerst parttime en later ‘con amore’ fulltime voor de veertiende universiteit van het land. ‘Ik werd door mijn nieuwsgierigheid gedreven. Kun je eigenlijk wel hoger onderwijs van achter een bureau maken? Ik vond het heel boeiend als onderwijsinstelling eerst een eigen plaats te moeten bevechten.’

Vanuit de Open Universiteit participeerde zij in diverse internationale projecten op het gebied van onderwijs en onderwijsontwikkeling. Ook was zij rector van deze universiteit. Zij is lid van Raad van Commissarissen van Akzo Nederland BV en Unilever Nederland. Vijf jaar (van 1998 tot 2003) was zij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Prof.dr. Ton van Haaften keert terug naar zijn vakgebied: taalbeheersing van het Nederlands. Hij had in september 2005 op verzoek van de Raad van Toezicht het vicerectoraat tijdelijk op zich genomen.

Het College van Bestuur zal met ingang van 1 september 2007 bestaan uit prof.dr. Paul van der Heijden, rector magnificus en voorzitter, prof.dr. Rietje van Dam vice-rector magnificus en drs. Willem te Beest, vice- voorzitter.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK