JPB zuinig beloond, Elbers levert in

Nieuws | de redactie
4 juni 2007 | Een dreigend tekort aan hooggekwalificeerde mensen bij de overheid wordt nijpend, met name voor het behoud van topambtenaren. In het HO is de salarisontwikkeling voor de top opmerkelijk: Elbers, Breimer en anderen leverden vorig jaar soms meer dan 10% in. Nederland is weliswaar het enige land (van negen door Hay onderzochte EU- landen) waar topambtenaren -voorlopig nog- meer verdienen dan hun ministers of  minister-president, maar ook dat "is nog steeds ondermaats vergeleken met de markt.

We zien dat het salarisgat tussen privaat en publiek nog steeds erg groot is, terwijl het tekort aan talent, mede door de vergrijzing, toeneemt,” aldus Eric van Zelm, van de Hay Group. Topambtenaren verdienden afgelopen jaar slechts één derde van wat er in het bedrijfsleven voor een functie van vergelijkbare zwaarte zou zijn betaald. “Het gevoel van zingeving en directe invloed op het overheidsbeleid is voor veel topambtenaren ook een vorm van honorering. Desondanks weegt dit bij een minister of minister- president zwaarder.”

In Groot-Brittannië wordt inmiddels iets aan de flexibiliteit van het ambtenarensalaris gedaan. Daar bestaat een markttoeslag: mensen die uit de private sector worden aangetrokken mogen ook als ambtenaar meer verdienen. Het salarisniveau voor topambtenaren ligt in de meeste landen tussen de twintig en vijfendertig procent van het gemiddelde salaris van iemand met een zelfde functiezwaarte in de private sector.

Bij politici liggen deze percentages op een lager niveau, namelijk op vijf tot vijftien procent. “We voorzien hier echter minder problemen, want er spelen voor een minister ook veel immateriële inkomsten mee. Het aanzien, de macht en de carrièremogelijkheden die het ministerschap met zich meebrengt zijn onbetaalbaar. Dat dan bijvoorbeeld een verzekeringsagent meer verdient, doet er dan minder toe,” aldus Van Zelm.

Tussen de Europese landen zijn de verschillen in premierssalarissen in elk geval aanmerkelijk te noemen. Zo verdiende premier Guy Verhofstadt 58,5% meer dan Balkenende en neemt hij met twee ton een vierde plek in op de ranglijst. Blair verdiende van alle politieke leiders in 2006 het meest. Zijn salaris steeg afgelopen jaar naar €276.300. Angela Merkel nam met €261.500 een tweede plek in, gevolgd door de Dominique de Villepin met €248.300. Balkenende verdient ongeveer evenveel als zijn Finse collega. Dat kan geen toeval zijn.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK