Karssen ziet ‘mooi leermoment’ voor hbo-masters

Nieuws | de redactie
3 juli 2007 | “De HBO-master bestaat niet, het is een master met een hoogwaardige professionele oriëntatie”. Die stelling van NVAO-chef Karl Dittrich diept prof. Cees Karssen uit in scherpe analyse van wat bij ITC, het centrum voor Geo- information Science and Earth Observation, aan masters aangeboden wordt.“Geen enkele partij in het buitenland begrijpt het onderscheid bij ons. Hoogstens om pragmatische redenen – de duur van de masteropleiding bijvoorbeeld – ziet men verschillen in het aanbod”, zo meldde rector Martien Molenaar van ITC, die zowel een wo- als een hbo-master aanbiedt en wereldwijd deelnemers trekt. Karssen beoordeelde het niveau van deze hbo-master en zei op het NVAO- seminar daarover onder meer: “Bij ITC bieden ze beide op niveau aan. Ik vraag me dan toch wel eens af: waarom doen we dit nou niet vaker in ons hoger onderwijs? In plaats van die verkrampte toestand die op dit punt in ons land normaal gevonden wordt. Voor een wereldwijde vraag bestaat hier een professionele master in een wetenschappelijk geachte omgeving. Want naast de ‘gewone’ MSc richt deze zich sterk op een beroepsgerichte aanpak, dus op een vervolg voor de deelnemer in hoogwaardige professionele activiteiten. En dat gebeurt zonder dat die twee typen masters uiteindelijk heel erg verschillen.

Dan denk ik: misschien is dit een mooi leermoment voor ons allemaal…. Zo’n gegroeide situatie als hier bij ITC laat dat zien en we beoordeelden die ook in zo’n context. En kijk je om je heen, dan zie je dat ze dit in de USA gewoon dóen. Daar kun je een masters doen – ook met een sterk beroepsgericht karakter – en heel wel college krijgen van een Nobelprijswinnaar. Daar scheidt men de mastersopleiding in zo’n inhoudelijk opzicht niet zo volstrekt. Wij doen daar zo verkrampt over in ons land. Dat is volgens mij helemaal niet zo nodig en ook niet zo nuttig”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK