Armoede en inspraak

Nieuws | de redactie
2 augustus 2007 | In Moldavië zijn de toiletten zo smerig dat Nederlanders eerst een joint roken en Russen liever een boom opzoeken. De LSVb zet zich al enkele jaren in voor de ondersteuning van studenteninspraak in dit armste land van Europa. Jorieke Casteleijn is net terug van een congres in Moldavië om studenten op te leiden, en vertelt over haar ervaringen. 

Studenteninspraak is niet overal vanzelfsprekend; sinds enkele jaren is daarom bij de LSVb de solidariteitswerkgroep SOLID actief in het ondersteunen van studenteninspraak en democratie. In 2005 werd het eerste bezoek gebracht in Moldavië, waar SOLID samenwerkt met de Moldavische studentenorganisatie ASM (Alianta Studentilor din Moldova). ASM gaf aan zich in te willen zetten voor het opzetten van een nationale studentenorganisatie die tot nu toe in Moldavië ontbreekt. De Moldavische studenten van ASM zien Nederland als voorbeeld, ze zouden graag een organisatie opzetten die lijkt op de LSVb. Dit jaar ging SOLID voor de tweede maal naar Moldavië voor een groot congres met workshops voor studenten.Op 20 juli ‘s ochtends vroeg was het zo ver. Na maanden voorbereiding vertrok de LSVb werkgroep SOLID naar Moldavië voor het ‘echte werk’. De studenten van de Moldavische organisatie met wie de vrijwilligers van SOLID de afgelopen maanden via email de inhoud van de workshops hadden bepaald, zouden zij nu ook in het echt ontmoeten. De samenwerking tussen SOLID en de studentenbelangenorganisatie in Moldavië is een meerjarenplan. In 2005 legde de werkgroep namens de LSVb al een succesvol werkbezoek af, waarna in mei 2006 een uitwisseling plaatsvond tussen Nederlandse en Moldavische studenten. Na vertrek van de werkgroep SOLID bleef verdere actie vanuit congresdeelnemers uit, vermoedelijk doordat de workshop deelnemers na afloop geen concrete taken uit moesten voeren. Dit jaar schreven de congresdeelnemers een actieplan dat zij de komende maanden gaan uitvoeren.

De situatie van studenten in Moldavië is heel anders dan die van Nederlandse studenten. Moldavië is het armste land van Europa en studenten hebben daar geen gelijke kansen, en ook hun inspraak is veel beperkter. Studeren in het buitenland is al helemaal niet voor iedereen weg gelegd en het is erg lastig om een visum te krijgen. Dat merkte SOLID vorig jaar ook toen van de 16 uitgenodigde studenten er maar 6 naar Nederland konden komen. Een onderwerp dat de studenten veel bezig houdt is corruptie; de studenten vertelden me dat het niet zelden voorkomt dat een student een docent omkoopt en zo hoge cijfers haalt.
De eerste twee dagen van het verblijf in Moldavië werden besteed aan de verdere invulling van de workshops en trainingen die de twee organisaties aan de 80 congresdeelnemers zouden gaan geven. Uit de 140 aanmeldingen had de Moldavische studentenorganisatie een selectie gemaakt van 80 studenten van verschillende universiteiten uit het land. Het centrale doel van het congres was het opzetten van een nationale Moldavische studentennetwerk ter bevordering van studentendemocratie in Moldavië. Er werden workshops verzorgd over zaken als PR, debat, fondswerving, en de problematiek van studenten in dit land om het bereiken van dit doel te ondersteunen. Corruptie, studentenmobiliteit en netwerken stonden tijdens het congres centraal. Tijdens het congres werd veel over deze problematiek gesproken. Zo maakten deelnemers bijvoorbeeld, als onderdeel van de workshops, een film over corruptie. De zesde en tevens laatste dag van het congres werd besteed aan het toepassen van vaardigheden en het maken van een actieplan voor de komende tijd. Studenten van verschillende universiteiten dachten in groepen na over een activiteit die zij de komende maanden omtrent een bepaald thema gaan organiseren. De thema’s zijn bijvoorbeeld corruptie, sport, cultuur of studenten mobiliteit. Activiteiten lopen uit een van debatten, lezingen, lobby of culturele avonden.Het congres vond plaats in een vakantiepark in Vadul Lui Voda aan de rivier de Nistr, waar de deelnemers een week verbleven. De workshops werden in de buitenlucht gegeven bij temperaturen tussen de 30 en 40 graden. In de avonden was er een cultureel programma.

De inzet en het enthousiasme van de deelnemers was fantastisch! Tijdens het culturele programma werden spelletjes gedaan en toneelstukken opgevoerd. Tijdens cabaret werd de Nederlandse drugsbeleid belachelijk gemaakt en werd de Nederlandse homo- scene uitgebeeld. We lagen in een scheur toen de lokale cabaretgroep een parodie maakten op hoe Russen, Moldaven en Nederlanders van het toilet gebruik maken. Nederlanders roken er een joint, Moldaven trekken zich niets aan van de smerigheid en Russen gaan op zoek naar een boom om daar hun behoefte achter te doen. Na het cabaret werd er in het licht van de koplampen van een auto een disco gehouden.

Na 2 dagen voorbereiden en 7 dagen congres keerde de werkgroep SOLID met een voldaan gevoel terug naar Nederland. Of de congresdeelnemers met hun vergaarde kennis en vaardigheden daadwerkelijk een nationale studentenorganisatie gaan opzetten blijft spannend. De reacties van de deelnemers waren in ieder geval positief. Ook de LSVb vrijwilligers keerden met een voldaan gevoel terug, ze hebben immers bijgedragen aan de vaardigheden en plannen van de Moldavische studenten en de ontwikkeling van een nationaal studenten netwerk. De volgende stap van SOLID zal een vierde bezoek in Moldavië zijn om studenten te trainen, zodat ze zelf ook workshops kunnen geven.

Jorieke Casteleijn
Bestuurslid LSVb


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK