‘Gratis schoolboeken’ kan creatiever

Nieuws | de redactie
24 september 2007 | In 2008 gratis schoolboeken voor heel het voortgezet onderwijs: prima! Maar kijk wel verder dan het simpelweg doorschuiven van de lasten van de ouders naar de overheid. De politiek accepteert hiervoor forse claims op de onderwijsbegroting, alleen al in 2008 130 miljoen euro. Het kan echter slimmer, veel goedkoper én beter, vertelt OU-rector prof. Fred Mulder.

Door afscheid te nemen van de huidige lesmethodes die bestaan uit kleurrijke maar snel verouderende boeken, dure werkboeken en zelden gebruikte cd-roms. In het hoger onderwijs is er de wereldwijde trend van ‘open educational resources’: voor iedereen gratis en goed toegankelijk leermateriaal op internet. MIT was de eerste in de US, in Nederland heeft de aanpak van de Open Universiteit veel belangstelling gekregen. [Lees hier het interview van ScienceGuide met prof Steven Lerman van MIT, die de trekker daarvan is geweest.]

Ook voor het voortgezet onderwijs biedt digitalisering veel meer mogelijkheden tot openheid en flexibiliteit dan de ‘conventionele’ lesmethodes. Niet alleen wordt de afhankelijkheid van duur drukwerk veel kleiner, is het makkelijker om aan te sluiten op de actualiteit en kunnen beeld en geluid gepast worden benut. Maar ook kunnen leraren weer de regie van het onderwijs in handen nemen. In deze tijd van Wikipedia en internetcommunities kunnen leraren samen leermateriaal ontwikkelen en kiezen wat ze willen gebruiken. En de leerlingen kunnen daar ook in meedoen. Een heel andere, creatieve aanpak inderdaad, met ongekende mogelijkheden, maar binnen bereik! De voor gratis schoolboeken voorziene budgetten bij OCW kunnen flink worden teruggebracht, dan wel hergebruikt binnen de 1.1 miljard claim voor uitvoering van het advies van de commissie Rinnooy Kan.

Fred Mulder
rector magnificus Open Universiteit Nederland
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK