Behoefte aan academici in scholen is sterk

Nieuws | de redactie
15 oktober 2007 | Schoolleiders in het VO willen graag meer academici voor hun klassen. Zo’n 70% zou hen graag hebben en zelfs in het basisonderwijs is de helft van de schoolleiders hier voor geporteerd. Een hogere beloning voor zulke docenten achten zij minder voor de hand liggend: 54% is tegen en 23% voor het beter betalen van academici. In het voortgezet onderwijs is 52% van de schoolleiders tegen het beter belonen en 30% voor.

SBO-directeur Freddy Weima, die de peiling liet uitvoeren, zegt hierover: “De behoefte aan meer academici is opmerkelijk omdat ruim de helft van de schoolleiders zegt tegen het beter belonen van academisch gevormde leraren te zijn. Dit terwijl het salaris van deze groep achterloopt op dat van hbo-opgeleide collega’s.”

Meer heil zien de schoolleiders in beloningsdifferentiatie om leraren een beter loopbaanperspectief te bieden. Voor zulke verscheidenheid in salarisniveaus is 87 procent van hen in het primair onderwijs en 96 procent van het voortgezet onderwijs. Dat sluit aan bij de duidelijke behoefte aan differentiatie in de bijscholing en de loopbaanontwikkeling van docenten. Daarin zouden hbo en wo een nadrukkelijker rol moeten spelen. Zo meent bijna 90 procent van de schoolleiders basisonderwijs dat leraren met veel achterstandsleerlingen gerichte nascholing moeten krijgen. Ruim 50 procent vindt dat zij zich moeten kunnen ontwikkelen via een hbo- of wo-masteropleiding.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK