Leefstijlverandering helpt tegen diabetes

Nieuws | de redactie
24 oktober 2007 | Diabetes type 2 (ouderdomssuikerziekte) kan worden uitgesteld en voorkomen door gezonder te leven. De Maastrichtse SLIM studie laat zien dat mensen ook na zes jaar nog veel baat hebben bij een leefstijlprogramma. Na zes jaar hadden mensen in het voorstadium van ouderdomsdiabetes die het leefstijlprogramma volgden een betere bloedsuikerspiegel en 30% minder diabetes dan de mensen in de controlegroep. De resultaten van de SLIM studie werden vandaag gepresenteerd tijdens een symposium voor behandelaars, onderzoekers, overheid, GGD en zorgverzekeraars. Doel van de bijeenkomst is om de wetenschappelijke resultaten te vertalen naar de praktijk van alledag.In de SLIM studie werden de deelnemers gestimuleerd om te eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding van het Voedingscentrum en om meer te bewegen op de manier zoals de Nederlandse Hartstichting dat aanbeveelt. Afvallen was geen doel op zich. Allemaal haalbare adviezen, maar voor het individu vaak lastig om deze zonder begeleiding in het dagelijks leven toe te passen. De begeleiding bestond uit iedere drie maanden persoonlijk advies van een diëtist en de mogelijkheid om aan een gratis bewegingsprogramma deel te nemen. Dit bleek voor de helft van de deelnemers genoeg om hun leefstijl structureel te veranderen.

De resultaten van de SLIM studie zijn bemoedigend. Gezien de groeiende omvang van het probleem van het probleem overgewicht en diabetes type 2 is het van groot belang dat relevante onderzoeksresultaten vertaald worden naar de praktijk. In Nederland overlijden jaarlijks meer mensen aan de gevolgen van diabetes dan aan kanker. Dat is al twintig jaar zo. Volgens schattingen hebben op dit moment 800.000 mensen diabetes, maar ruim een kwart weet dit zelf niet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK