Het kampleven volgens Bruno

Nieuws | de redactie
19 december 2007 |

Mijn leestip voor 2008 is The boy in the striped pyjamas, geschreven door de Ierse schrijver John Boyne. In dit magistrale werkje kijkt Boyne door de ogen van Bruno, de zoon van de kampcommandant van Auschwitz, naar het leven in het kamp. Voor Bruno lijkt het kamp een verzameling mensen in pyjama’s. Hij gaat op onderzoek uit naar de redenen voor het dragen van die pyjama’s. Dat leidt tot een aangrijpende vriendschap tussen Bruno en een van de kinderen die in het kamp woont.

Tegelijkertijd wordt op een onthutsend heldere wijze verslag gedaan van de gedragingen van de bewakers in het kamp, van de vernederingen die de geïnterneerden moeten ondergaan, van de wreedheid van de Endlösung. Door Bruno de hoofdpersoon van het boek te maken en consequent alle gebeurtenissen te laten zien en becommentariëren door Bruno, ontstaat een subtiele uitvergroting van de wandaden en de immense kilte van het nazi-regime. Het boek wordt terecht door The Guardian geprezen als “A small wonder of a book…”. Ik heb er literair van genoten en tegelijkertijd gehuiverd van de beschrijvingen van gedragingen, opvattingen en aberraties van de kampbewakers.

Karl Dittrich
Voorzitter NVAO


Lees Dittrichs meest recente stuk op ScienceGuide over de komst van Europese borging van HO-aanbod op de pagina Kwaliteit.

John Boyne
The Boy in the Striped Pyjamas
Random House Children’s Books
Paperback
224 Pagina’s
ISBN10: 0099487829
ISBN13: 9780099487821


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK