Hbo en wo doen samen kunstonderzoek

Nieuws | de redactie
12 februari 2008 | Een doorbraak: een grootschalig onderzoek uit wo en hbo samen naar mode. NWO kent een subsidie toe van 550.000 euro aan het project ‘Dutch fashion in a globalised world’. Dit wordt verricht door samenwerking tussen de RU Nijmegen, ArtEZ, Saxion, Amsterdam Fashion Institute en de UvA. Ook de mode-industrie draagt bij aan het onderzoek.

“Mode is een  belangrijk en zeer zichtbaar onderdeel van de hedendaagse cultuur. En dus verdient het, net als andere hedendaagse cultuuruitingen, wetenschappelijke aandacht,” aldus Anneke Smelik, hoogleraar Visuele cultuur in Nijmegen en leider van het onderzoeksproject. “De Nederlandse mode is op dit moment nog een onontgonnen onderzoeksgebied, dat we in dit project zullen onderzoeken vanuit verschillende disciplines. We kijken naar mode en identiteit, van individueel tot groepsniveau, naar de totstandkoming en betekenis van bepaalde merken en naar de economie rondom mode en kleding, in en om Nederland. Meer in het algemeen willen we erachter komen wat internationaal gezien de relevantie van Nederland als modeland is en waardoor die bepaald wordt.”

Naast Anneke Smelik zijn bij het onderzoeksproject betrokken: drs José Teunissen, lector modevormgeving en prof dr Dany Jacobs, lector kunst, cultuur en economie (ArtEZ), dr. Michiel Scheffer, lector fashion & material design (Saxion). Het onderzoeksproject gaat in juli 2008 van start, met de aanstelling van vier junioronderzoekers, en loopt tot eind 2013. De NWO- subsidie komt voort uit het NWO onderzoeksprogramma Culturele Dynamiek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK