Ouderen willen wel

Nieuws | de redactie
1 februari 2008 | Wat zou men moeten doen om ouderen –ook in het onderwijs- langer actief  te houden? TNO onderzocht wat hen drijft. Een grote groep gepensioneerden is bereid om na hun 65e door te werken, mits dat op flexibele en parttime basis kan. Als werkgevers hier meer aandacht voor hebben, zullen ouderen langer doorwerken.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Wat drijft gepensioneerden om te blijven werken’ van TNO en uitzendbureau Oudstanding. Het is voor het eerst dat gepensioneerden die willen blijven werken op grote schaal zijn ondervraagd.

Ruim 1300 gepensioneerden, ingeschreven bij een uitzendbureau, gaven inzicht in hun drijfveren om langer door te werken. Deze groep wil vooral graag werken vanwege de sociale contacten, het gevoel nuttig bezig te zijn, het overdragen van kennis en de betrokkenheid bij de onderneming. De financiële motivatie – geld verdienen – komt op een zesde plaats. De belangrijkste eis die de gepensioneerde aan het werk stelt, is de mogelijkheid om flexibel en parttime te werken en het bespreken van individuele wensen en behoeften.

Uit dit onderzoek blijkt tevens dat werkgevers die gepensioneerden in dienst hebben, zeer positief zijn over hun inzetbaarheid. Toch wordt doorwerken na het 65e levensjaar door werkgevers nog onvoldoende gestimuleerd. Ook blijkt dat werkgevers niet altijd het juiste beeld hebben van de drijfveren en eisen van gepensioneerden. Zo letten werkgevers onvoldoende op de wens van de 65-plusser om parttime te werken en heeft men weinig oog voor de extrinsieke drijfveren van deze groep.

De onderzoekers concluderen dat werkgevers meer aandacht moeten geven aan parttime en flexibel werken door ouderen. Het opheffen van financiële belemmeringen als belasting- en verzekeringsnadelen, vormt een uitdaging voor de overheid en werkgeversorganisaties. Ouderen zijn goed inzetbaar, maar moeten zich bewust zijn van de noodzaak om zich blijvend te ontwikkelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK