Duitse titels verhandeld (1)

Nieuws | de redactie
25 maart 2008 | Professor Thomas A. staat voor de rechter. Hij zou aan de Universiteit Hannover doctortitels tegen betaling geregeld hebben. Tegen zo'n 80 titeldragers is de Duitse justitie ook actief geworden, meer dan 40 kregen al boetes tot €10.000,-. Een adviesbureau betaalde €184.000 om zijn juristen aan titels te helpen, bijvoorbeeld.

Hoogleraar A liet zich om te beginnen €2.000 per student betalen alvorens hij hen als kandidaat-doctor accepteerde. Nog gaande is een onderzoek naar andere faculteitslede, want zonder collegiale hulp had prof A. nooit zoveel kunnen rommelen.

Er moeten gevallen van unglaublicher Altersmilde zijn geweest bij sommige andere hoogleraren, zegt een facultaire medewerker ironisch. Het OM verwacht niet dat het in Hannover nog tot meer zaken tegen zulke hoogleraren zal komen. Wel worden A’s doctores wegens ‘hulp bij fraude’ vervolgd. 25 van hen zijn wegens gebrek aan bewijs niet langer verdacht. Dat neemt niet weg dat de gedachte dat zoiets aan een serieuze Duitse universiteit zoiets voorkomt bij onze oosterburen met ongeloof en verontrusting is ontvangen.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK