Eén kans op 40 mln voor excellentie

Nieuws | de redactie
17 maart 2008 | Het Sirius-programma voor excellentie in het HO gaat concreet van start. Doel van dit programma is kennis en inzicht te verkrijgen in de wijze waarop in het hoger onderwijs de beste studenten tot een zo hoog mogelijk niveau kunnen worden gebracht. Bekostigde instellingen kunnen - alleen én gezamenlijk - een subsidieaanvraag (voor 15 mei) indienen om met een deel van de 40 mln uit het aardgasgeld excellentie op hun eigen instelling te vergroten.

De volgende basisprincipes zijn voor het Sirius Programma maatgevend:

1] Het Sirius Programma richt zich op het hele hoger onderwijs.

2] Er komt een eenmalige aanvraagronde, dus het is nu of nooit voor de instellingen.

3] Instellingen moeten zich in hun aanvraag minimaal op de excellente 5% van de studenten uit de deelnemende instelling(en) richten.

4] Het Sirius Programma is bewust selectief en de bureaucratielast van de selectie blijft zo beperkt mogelijk. De selectie zal plaatsvinden op de elementen uit het beoordelingskader: ambitie, haalbaarheid, integraliteit, vraaggerichtheid, verantwoording en leerfunctie.

5] De beoordeling leidt tot drie categorieën subsidiebeslissingen:

-zeer veelbelovend: deze aanvragers kunnen direct aan de slag
– veelbelovend: deze aanvragers krijgen bijna een jaar de tijd om te werken aan verbetering van hun aanvraag
-onvoldoende: deze aanvragen worden afgewezen.

6] De instelling bepaalt zelf wat zij een excellente student vindt en welke prestaties zij wil neerzetten. Ook bepaalt zij zelf welk bedrag zij nodig heeft voor zulke prestaties. De aanvraag kan een paraplu vormen boven een veelkleurig geheel aan initiatieven. De helft van het gevraagde bedrag kan beschikbaar komen op basis van deze regeling, voor de andere helft is matching uit eigen of externe middelen nodig.

7] Instellingen die in het programma zullen deelnemen zullen daarin ondersteund en begeleid worden door onder meer een community gericht op kennisvergaring en -deling, zodat instellingen zowel van zichzelf als van anderen kunnen leren. Deze is tevens gericht op disseminatie van die kennis in heel het HO.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK