Hoezo kwaliteit? Regio, afstand, die tellen pas!

Nieuws | de redactie
13 maart 2008 | De afstand tussen studie en woonplaats blijkt voor scholieren de belangrijkste factor bij hun keuze voor een specifieke hogeschool of universiteit. Van de havisten geeft 22,4% aan de afstand tussen woonplaats en studie het meest belangrijk te vinden bij het maken van hun studiekeuze. Van de vwo’ers is dit 17,7%. En dat speelt nog het sterkst in het Noorden van het land.

Uit de meest recente cijfers van de TKMST Monitor blijkt dat scholieren graag dicht bij hun woonplaats hun opleiding volgen. Uit in totaal 22 redenen noemt een vijfde ‘de afstand tot de woonplaats’ als belangrijkste reden bij hun studiekeuze. Havisten en vwo’ers kiezen als tweede reden voor een studie ‘omdat hun studie alleen daar wordt gegeven’ (11,5% en 14,8%). Dit in tegenstelling tot vmbo’ers, die meer letten op de instelling zelf (7,5%). Overigens letten vmbo’ers ook meer op de begeleiding die de instelling biedt (7,2%).

Aangezien de voorkeur in studiekeuze vooral bepaald wordt door de afstand, is ook gekeken naar de regio. Studiekeuze blijkt inderdaad afhankelijk te zijn van de regio waar de scholier woont. Havisten in de regio zuid en midden vinden afstand het minst belangrijk (respectievelijk 19,7% en 21,3%). In de regio oost en noord is dit respectievelijk 24,0% en 26,7%.

Bij vwo’ers uit de regio zuid komt afstand niet eens voor in de top 3 van belangrijkste redenen voor een studiekeuze. In de regio midden zet slechts 13,3% van de vwo’ers deze reden op nummer één terwijl dit percentage in de rest van de regio’s veel hoger is. Bijvoorbeeld de vwo’ers uit de regio noord: bijna een derde (32,2%) vindt dat de afstand tussen studie en woonplaats de meest belangrijke reden is om te kiezen voor een bepaalde studie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK