Meditatie als aanvulling op rationeel organiseren
Op allerlei plekken in de samenleving wordt discussie gevoerd over de noodzaak het puur rationele denken aan te vullen met intuïtie, persoonlijke authenticiteit en bezieling. Steeds vaker blijkt dat de samenleving beperkt maakbaar is met overheidsbeleid, dat organisaties beperkt te plannen en controleren zijn, en dat technologie wel welvaart brengt maar lang niet altijd welzijn. Er is een brede beweging op gang aan het komen die wijst op de keerzijde van het verlichtingsdenken op allerlei terreinen. Zo stelt Annick de Witt in het NRC van 27 juli 2007 dat effectief klimaatbeleid bovenal vraagt om een innerlijke klimaatverandering, een transformatie van het collectieve bewustzijn en beschrijft Jaap Peters de grenzen van het rationele managementmodel in zijn boek De Intensieve Menshouderij.
Componist en gitarist Hans Kunneman ontwikkelde Vind Je Bron, een methode waarmee je een intensieve reis naar binnen kan maken. Door je denkproces tot rust te brengen maak je contact met andere, meer gevoelsmatige, innerlijke processen. Er opent zich een hele nieuwe wereld, die gebaseerd is op ervaren in plaats van redeneren. Wanneer ervaren en redeneren gaan samenwerken, ontstaat een synergie die de creativiteit, effectiviteit en zelfvertrouwen in hoge mate bevordert. In organisaties kan dit vruchten afwerpen op alle domeinen waar sprake is van besluitvorming, presentatie, communicatie, creativiteit, reflectie en zingeving.
Het Research & Innovation Centre Entrepreneurship van Hogeschool INHOLLAND organiseert een dialoog waarin we dit onderwerp samen met Hans verkennen. Hij zal ons ook een aantal elementen uit Vind Je Bron laten ervaren. Daarna willen we gezamenlijk onderzoeken wat dit betekent voor ondernemerschap, leiderschap en organisatie door de eigen ervaringen van de deelnemers uit te wisselen en te combineren in een leerzame dialoog.
Componist en gitarist Hans Kunneman studeerde klassieke muziek en jazz. Ruim vijfentwintig jaar werkt hij als docent aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hogeschool Inholland. In zijn lessen verweeft Kunneman meditatietechnieken. Eind maart wordt zijn boek Vind Je Bron gepresenteerd aan pers en belangstellenden in het Conservatorium van Amsterdam.
Ons motto is: minder presenteren, meer converseren en leren. Lezingencycli zijn er genoeg in Nederland. In de serie Kenniscafés van het Research & Innovation Centre Entrepreneurship van Hogeschool INHOLLAND gaan we met elkaar in dialoog over belangrijke onderwerpen volgens de principes van het World Café (http://www.theworldcafe.com).
Het kenniscafé vindt plaats op woensdag 23 april bij Hogeschool INHOLLAND Hoofddorp (http://www.inholland.nl). De ontvangst is om 13.00, het café start om 13.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Toegang is gratis. U dient zich van tevoren alleen aan te melden bij Miriam Buutkamp, RIC Entrepreneurship, Hogeschool INHOLLAND: miriam.buutkamp@inholland.nl of 023-5438099. Aanmelden graag vóór 17 april 2008 i.v.m. de catering. Geef ook even aan wanneer u een parkeerplaats wilt reserveren. Het maximum aantal deelnemers is 40.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
