Oude menschen
We hebben veel interviews gedaan met ouderen tussen 65 en 75 jaar. Mensen die net met pensioen zijn, los komen van maatschappelijke verplichtingen en nadenken over wat ze nog willen in het leven.
Deze zogeheten derde levensfase kenmerkt zich door veel vrije tijd. Maar hoe vul je die zinvol in? De samenleving biedt daar tot dusver weinig rolmodellen voor. Sommige ouderen gaan na hun pensionering gewoon op de oude voet door. Een tweede groep geniet juist van de extra vrije tijd, die ziet de pensionering als toegift. Een derde groep ten slotte beschouwt het als een nieuwe fase in hun leven, met nieuwe kansen. Deze laatste groep staat het meest open voor veranderingen in de samenleving, de eerste groep neigt juist eerder tot nostalgie.
Een belangrijke vraag in mijn onderzoek is waar mensen spijt van hebben en hoe ze daarmee omgaan. Het is belangrijk om het standaardverhaal over jezelf te doorbreken. Voel je niet voortdurend slachtoffer van alles wat misging in het leven, maar kijk ook naar wat je wél verwezenlijkt hebt. Laat spijt achter je, want dingen zijn toch niet terug te draaien. Dat is overigens een inzicht dat komt met de jaren. Vergeleken met jongeren geven ouderen vaker aan geen spijt te hebben van keuzes en gebeurtenissen in hun leven.
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
Duitsland wil het hoger onderwijs en de wetenschap verder internationaliseren
CDA en NSC botsen over internationale studenten
‘Toekomstige minister, geef docenten ruimte voor onderwijsinnovatie’
