Virtuele bul

Nieuws | de redactie
12 maart 2008 | Een Leidse onderzoeker gaat vandaag vanuit Haifa virtueel zijn bul halen. Ephraim Lansky verdedigt zijn proefschrift uit een studio en de promotiecommissie opponeert vanuit Leiden, een primeur voor de oudste universiteit van het land.

Persoonlijke omstandigheden maken het Lansky onmogelijk zijn dissertatie in Leiden te komen verdedigen. Het College voor Promoties besloot daarom bij uitzondering toe te staan dat de verdediging en de promotiezitting op verschillende locaties plaatsvinden.

De zitting vindt plaats in studentencentrum Plexus, dat over mogelijkheden voor videoconferencing beschikt. Er wordt een verbinding tot stand gebracht met een studio in Haifa, de woonplaats van Lansky. De promotiezitting zal verder verlopen zoals een gewone promotie, zij het dat de gedachtenwisseling tussen promovendus en opponenten plaatsvindt via een videoverbinding. Een attaché van de Nederlandse ambassade in Israël controleert de identiteit van de promovendus en vergewist zich ervan dat deze ook inderdaad het woord voert.

Lansky onderzocht de kankerremmende eigenschappen van de granaatappel. Hij keek naar de werking van verschillende delen van de vrucht: extracten van granaatappelsap, granaatappelschil en granaatappelzaadolie. Allemaal bleken ze kankerbestrijdende eigenschappen te hebben. Het meeste onderzoek deed Lansky met menselijke celculturen (borst- en prostaatkankercellen), maar er werden ook twee in vivo studies gedaan met muizen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK