Componist-dirigent ‘Im wunderschönen Mai’

Nieuws | de redactie
4 april 2008 | Reinbert de Leeuw is de centrale figuur op 21 april in het seminar 'Toon­meesters revisited' te Leiden. Hoe ontstaat uit de gezongen taal van Schubert en Schumann een nieuwe wereld in De Leeuws compositie Im wunderschönen Monat Mai ? Daarin komt een aantal verhaallijnen bijeen: het omgaan met het verleden, maar ook interpretatie, instrumentatie, theater, dramaturgie – en daarbij zal het opnieuw gaan over het Sprechgesang uit Schönbergs Pierrot lunaire.

Maar ook: hoe gaat een musicus de wereld binnen van Claude Viviers? Diens composities Lonely Child en Glaubst du an die Unsterblichkeit der Seele scheppen in meer dan een opzicht een eigen taal. Wat is de rol van de muzikale taal van het verleden in het werk van Luciano Berio (Sinfonia ) en Mauricio Kagel (Aus Deutschland)?

Het seminar dient door partituurstudie en beluistering van opnamen te worden voorbereid. Als interviewer van Reinbert de Leeuw treedt op Peter Peters, universitair docent Cultuurweten­schappen aan de Universiteit Maastricht en associate lector Autonomie en openbaarheid in de kunsten aan de Hogeschool Zuyd. Frans de Ruiter, decaan van de Faculteit der Kunsten, leidt het seminar als moderator.

Info en aanmelden: Rosalien van der Poel, rhm.vanderpoel@kunsten.leidenuniv.nl.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK