Hamburgse HO-vernieuwer naar CHE

Nieuws | de redactie
9 mei 2008 | De “misschien wel effectiefste hoger onderwijs bewindsman sinds 1945” van de stadstaat Hamburg wordt de nieuwe chef van het toonaangevende ranking-instituut CHE. Jörg Dräger was zeven jaar Senator in de stadregering en is nu pas 40. Zijn beleid trok de aandacht met een initiatiefrijke aanpak en doorbraken in de behoudende cultuur van universiteiten en onderzoeksinstellingen, zowel in Hamburg als de rest van Duitsland.

In de CDU-regering van Hamburg –dat was op zich al een schok en wel de eerste die überhaupt sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949 aantrad- werd de partijloze fysicus en adviseur in 2001 eerste HO-minister en deed er na drie jaar ook nog de gezondheidszorg bij. SPD-nestor Klaus von Dohnanyi trok een strategiecommissie voor zijn beleid en noemde Dräger vanwege zijn onorthodoxe aanpak “den vermutlich wirkungsvollsten Wissenschaftsenator seit 1945.”

Moeilijk liggende thema’s als de doorvoering van BaMa, de introductie van collegegelden en de fusie van vakgebieden pakte Dräger voortvarend aan. Bijnamen als ‘Bulldozer im Dreiteiler’ waren al snel zijn deel. Bij de protesten werd -het kon niet uitblijven- een taart in zijn gezicht geworpen. De gooiende student had alleen niet gemerkt dat deze uit de diepvriezer was gekomen, zodat Dräger letterlijk hard in botsing kwam met het gebak.

Nu wordt hij niet allen de nieuwe chef van het CHE, maar ook lid van het bestuur van de Bertelsmann Stiftung, de belangrijkste financier van de HO-denktank. Het Duitse HO weet dus dat Dräger na de wat chique Hanzestad Hamburg nu heel Duitsland impulsen gaat geven. “Die neue CHE-Führung kennt alle Facetten des Hochschulsystems und wird den deutschen Hochschulen auch in den kommenden Jahren wertvolle Impulse vermitteln können”, zegt dan ook de ‘VSNU- praeses’, HRK-Präsidentin Professor Dr. Margret Wintermantel.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK