Blij Nederland

Nieuws | de redactie
17 juni 2008 | Nederlandse scholieren zijn zeer tevreden kinderen. Uit een vergelijkend onderzoek in 41 hoog ontwikkelde landen komen Nederlandse jongeren tussen 11 en 15 als het meest tevreden naar voren. Zij hebben over het algemeen een zeer goed contact met hun ouders en ook relatief veel vrienden waarmee ze goed kunnen praten. De Nederlandse jongeren oordelen opvallend positief over school: die is leuk en plezierig.

Dat blijkt uit het vijfde internationale onderzoek onder 204.000 jongeren (11, 13 en 15 jaar) van de World Health Organization (WHO) in de periode 2005-2006. Het rapport wordt op woensdag 18 juni wereldkundig gemaakt. Het Nederlandse deel van het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Nederland nam in 2005 voor de tweede keer deel aan dit HBSC-onderzoek. Net als vier jaar geleden scoort de Nederlandse schooljeugd in dit onderzoek hoog op veel sociale indicatoren. Het algehele beeld is, net als vier jaar geleden, opnieuw zeer positief. Nederlandse ouders zijn volgens hun kinderen erg betrokken en voeden hun kinderen goed op. ‘We mogen concluderen dat wij in een land wonen waar het plezierig opgroeien is voor de meeste jongeren’, stellen de betrokken onderzoekers professor Wilma Vollebergh en professor Tom ter Bogt van de Universiteit Utrecht op grond van deze internationale studie. Het onderzoek naar crossnationale verschillen geeft een sterke beweging aan in de richting van minder ongezond gedrag en tegelijkertijd ook meer risicogedragingen.

Alcoholgebruik afgenomen

In Nederland is de meest opvallende uitkomst dat, in vergelijking met vier jaar geleden, het alcoholgebruik is afgenomen. Dat geldt vooral bij de jongste groepen jongeren. Het resultaat hiervan is dan ook, dat de Nederlandse jongeren niet meer in de top drie van Europa staan. Nederlandse jongeren zijn niet langer de zuipschuiten van Europa. Ook roken de jongeren in Nederland minder dan in andere landen. Terwijl het gebruik van cannabis in Noord-Amerika het meest voor komt, staat ons land toch ook hoog op de lijst.

School

De Nederlandse jongeren oordelen opvallend positief over school. Zij vinden school leuk en een plezierige plek. Ze vinden dat hun klasgenoten aardig en behulpzaam zijn en er wordt relatief weinig gepest. Opvallend is bovendien dat jongeren veel minder druk ervaren van school dan hun leeftijdgenoten in andere landen.

Gezond eten

De consumptie van gezond voedsel is over het algemeen toegenomen. Ook de leefstijl van de Nederlandse jongeren is redelijk gezond; de meeste scholieren ontbijten elke dag. Bovendien bewegen de meeste Nederlandse meisjes en jongens voldoende. Wel kijken Nederlandse jongeren dagelijks meer televisie dan veel van hun leeftijdsgenoten in andere landen. Wereldwijd zijn veel meisjes ontevreden over hun lichaam en houden zich aan een dieet. Ook de Nederlandse meisjes vinden zichzelf relatief vaak te dik, maar in ons land zijn er relatief weinig meisjes op dieet.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK