Chemie kan zuiniger

Nieuws | de redactie
13 juni 2008 | Er zitten zwakke plekken in de gegevens die gebruikt worden voor het monitoren van het energie- en klimaatbeleid. Het energiegebruik van de chemie is jarenlang zo'n 5 tot 15% onderschat in de statistieken, de belangrijkste bron voor het bepalen van de broeikasgasuitstoot van de chemische industrie, stelt UU-prmovendus Maarten Neelis.

Hij komt in zijn proefschrift tot deze conclusie op basis van een gedetailleerde analyse van brongegevens die voor de energiestatistieken worden gebruikt. De studie laat zien dat door het handig combineren van alle beschikbare gegevens zwakke plekken in statistieken en methoden vaak relatief eenvoudig kunnen worden opgespoord en verholpen. Zo moet het Centraal Bureau voor de Statistiek meer specifieke expertise gebruiken in het maken van statistieken.

De resultaten van Neelis’ proefschrift zijn al gebruikt voor het verbeteren van de Nederlandse energiestatistieken en van de nationale inventarisatie van broeikasgasemissies. De door Neelis ontwikkelde methode voor het bepalen van de bereikte industriële energiebesparing wordt al toegepast in de evaluatie van het Nederlandse besparingsbeleid. Neelis laat ook anderszins in het proefschift zien, dat er nog volop aanvullende mogelijkheden voor energiebesparing bestaan in de chemische industrie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK