Onderwijsrecht verzwakt

Nieuws | de redactie
13 juni 2008 | Het onderzoek in het onderwijsrecht staat onder druk omdat er fors bezuinigd wordt op de bijzondere leerstoelen op dit gebied. De leerstoel van prof. Dick Mentink aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam is met zijn vertrek eind mei 2008 opgeheven. De leerstoel van prof. Ben Vermeulen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is teruggebracht tot een halve dag in de week.

Mentink maakt zich grote zorgen te maken over de positie van het onderwijsrecht. Zijn leerstoel is beëindigd omdat de instellingen die zijn aanstelling financierden -uit het het algemeen bijzonder en openbaar onderwijs- dit niet meer kunnen opbrengen. In het Nederlands Dagblad laat de hoogleraar, die eind mei met emeritaat is gegaan, weten dat hij vindt dat de overheid de financiering over moet nemen.

“Dit is een algemeen belang vanuit de overheid gezien. Het onderwijs is een belangrijke maatschappelijke sector met veel wet- en regelgeving. Dat vereist specifieke expertise en opleiding van voldoende onderwijsjuristen. Daarbij doet de overheid vaak een beroep op ons.” Mentink wijst er in dit verband op dat hij recent samen met zijn collega prof. Paul Zoontjens (Universiteit van Tilburg) nog een deelrapport heeft geschreven voor de commissie Dijsselbloem. De leerstoel van prof. Vermeulen wordt gefinancierd door protestants-christelijke onderwijsorganisaties, het hoogleraarschap van prof. Zoontjens door de katholieke organisaties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK