Medische moleculaire diagnostiek

Nieuws | de redactie
22 juli 2008 |

De moleculaire diagnostiek is een nieuwe vorm van diagnostiek op basis van analyse van het erfelijk materiaal (DNA, RNA) en eiwitten waardoor meer gevoelige en/of meer specifieke diagnostiek van ziekteprocessen kan plaatsvinden.  De moleculaire diagnostiek is op dit moment al een aanvulling op de bestaande conventionele diagnostiek binnen de medische laboratoria (microbiologie, pathologie, klinische genetica, klinische chemie en apotheek).

De moleculaire diagnostiek zal leiden tot snellere en meer specifieke (vroeg)diagnostiek van ziekten, zoals virale infecties en kanker, en een betere voorspelling van de therapie-respons en/of bijwerkingen bij patiënten. Ook het tegelijkertijd analyseren van meer dan één biomarker zal de betrouwbaarheid en specificiteit van de diagnostische test doen toenemen. Er zijn ook al ontwikkelingen van ‘rapid- on-site diagnostics’ binnen de kliniek (direct op de intensive care of direct bij de arts; dus buiten het laboratorium).

Het lectoraat Medische Moleculaire Diagnostiek maakt het mogelijk dat Applied Science zich profileert op het grensvlak van medische biologie, chemie en klinische toepassingen. Het lectoraat heeft tot doel praktijkgericht onderzoek te verrichten en stelt medewerkers in staat zich via een bedrijfsstage op hoogte te stellen van de nieuwste ontwikkelingen op het moleculair diagnostische, medisch biologische en biomoleculair terrein.

Via het lectoraat krijgt TNW middels samenwerkingen toegang tot de meest moderne kennisinfrastructuur en apparatuur zoals aanwezig binnen de locale ziekenhuizen en laboratoria, zoals PAMM, en samenwerkende bedrijven zoals Philips Research. Verder heeft het lectoraat samenwerkingen met andere laboratoria in (academische) ziekenhuizen en universiteiten op het gebied van de moleculaire diagnostiek.

Over de lector
Adriaan van den Brule heeft zijn studie Biologie doorlopen aan de toenmalige Katholieke Universiteit te Nijmegen. Na zijn studie in 1987 heeft hij zijn promotie-onderzoek verricht en is van 1991 tot 2002 werkzaam geweest als universitair hoofddocent op het gebied van de moleculaire diagnostiek binnen de afdelingen Pathologie en Medische Microbiologie van het Vumc, Amsterdam; daarnaast heeft hij veel onderzoek gedaan op het gebied van virale oncogenese en Chlamydia infecties. In 2002 is hij als hoofd moleculaire diagnostiek en development aangesteld bij de PAMM Laboratoria voor Pathologie en Microbiologie te Eindhoven en Veldhoven. In 2006 is hij tevens verbonden aan Fontys Hogescholen te Eindhoven als lector Medische Moleculaire Diagnostiek. Hij is (co)auteur van meer dan 150 peer-reviewed wetenschappelijke publicaties.

Contact
Dr. A.J.C. van den Brule
Fontys Hogescholen
Toegepaste Natuurwetenschappen
Rachelsmolen 1, Gebouw R1
Postbus 347
5600 AH Eindhoven
T 0877-877311
a.vandenbrule@fontys.nl
www.fontys.nl/lectoraten


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK