Belet bij de ambassade van Belarus

Nieuws | de redactie
27 augustus 2008 | Het regime-Loekasjenko lijkt in verwarring. De druk uit de EU en de onrust bij andere buurlanden van Rusland maken de dictator onzeker. Enerzijds laat hij enkele dissdenten vrij uit strafkampen, anderzijds blokkeert hij plots het bezoek van zieke kinderen uit Tsjernobyl aan gastgezinnen in ons land. ScienceGuide-columnist en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bindt de kat de bel aan en heeft de minister Verhagen en Plasterk gealarmeerd. Vervolgens confronteerde hij de ambassade van Belarus met de feiten. "Vanmiddag [dinsdag 26 augustus] om drie uur ben ik naar de ambassade van Wit Rusland gegaan om een gesprek te voeren met de ambassadeur, dhr. Gerasimovich. De ontvangst was vriendelijk en beleefd, zoals altijd bij diplomaten.

In het gesprek heb ik hem verteld, dat wij in Nederland gewend zijn dat burgers het recht hebben om naar het buitenland te reizen en dat een paspoort en/of visum niet zomaar wordt ingetrokken. Verder is er en in Nederland nog nooit iets voorgevallen terwijl er wel duizenden kinderen op bezoek komen. En je doet het al helemaal niet wanneer kinderen op het punt van vertrek staan.

Hij voelde zich duidelijk niet helemaal happy met het beleid van zijn eigen regering, temeer daar er niets in Nederland is voorgevallen. En de uitwisselingen met Italie – waarmee Wit Rusland een probleem heeft – gaan door.
Hij beloofde vandaag nog verslag te doen in Minsk en daar het verzoek neer te leggen om de uitwisselingen te laten doorgaan de komende weken, terwijl er overlegd wordt met de Nederlandse regering. Volgende week gaat hij trouwens definitief terug naar Minsk naar een hoge functie in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zal daar belast zijn met humanitaire zaken en daar vallen dit soort bezoeken ook onder. We hebben de afspraak gemaakt dat we elkaar donderdag telefonisch spreken om te kijken of het beoogde resultaat is bereikt.

Ik heb gezegd dat ik van harte hoop dat Wit Rusland, na het vrijlaten van de heer Kazulin (oppositieleider en presidentskandidaat die jaren in de gevangenis gezeten heeft), eindelijk de goede weg lijkt in te slaan. Ik hoop dat hij dat voortzet. Zo niet, dan zal ik het ook in de Raad van Europa weer aan de orde zal stellen. Daarwil Wit Rusland graag lid van worden, maar mag dit niet. Ter vergelijking: Turkije, Rusland en Georgië zijn wel lid. Ik ben zeer benieuwd en wacht vol spanning af tot donderdag.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK