Plasterks brein door de scan

Nieuws | de redactie
27 augustus 2008 |

Neurowetenschappers van de UvA gaan maandag de resultaten tonen van een bijzonder experiment: hoe meet je de herseninhoud van Plasterk? Zij geven de minister van OCW inzicht in de werking van zijn hersenen aan de hand van een recente MRI-scan, gemaakt terwijl verschillende beelden en geluidsfragmenten aan hem waren getoond. Drie hoogleraren die zich vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines bezighouden met de werking van de hersenen, zullen daarmee aan de slag gaan: prof. dr. Victor Lamme van Cognitieve Neurowetenschap, Arnold Smeulders, hoogleraar Informatiesystemen en Johan van Benthem, de universiteitshoogleraar op het terrein van de logica. Zij geven aan de hand van de MRI-scan inzicht in de werking van de hersenen van Plasterk als speciaal evenement bij de opening van het academisch jaar.

Op basis van deze scan beweren de onderzoekers vast te kunnen stellen wat de minister vindt van een aantal onderwerpen en personen uit de politiek, wetenschap en kunst. Enkele thema’s die wellicht aan de orde zouden kunnen komen? Te denken valt aan ‘wel of geen geld voor Ton Koopman van Matthäus-zanger Plasterk’, ‘de opvolging van Wouter Bos’, ‘de Duyvendak-soap’, ‘waarom houd ik van zebravisjes.’ De Amsterdamse hoogleraren kondigen in elk geval aan dat zij een blik in het ‘diepst van de ziel’ van minister Plasterk willen gaan werpen en tevens een nieuwe stap zetten op de weg naar het begrip van de relatie tussen hersenen en geest. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK