Geloof en vrijheid

Nieuws | de redactie
8 december 2008 | Jonge moslims hechten veel waarde aan hun geloof, maar variëren onderling sterk in hoe zij dat geloof belijden en praktiseren. Wel is er een algemene trend naar meer acceptatie van andersdenkenden en sterkere individualisering van de geloofsbeleving. Dit blijkt uit Geloof en Geluk, een studie naar traditie en vernieuwing in overtuigingen onder jonge moslims, uitgevoerd door UvA-onderzoekers.

Het onderzoek is het derde in een reeks onderzoeken naar betekenisvolle trends in de leefwereld van moslimjongeren. Eerdere onderzoeken heetten Van Allah tot Prada (2006), met de nadruk op identiteit, en Van vasten tot feesten (2007), waarbij de nadruk lag op participatie. Kernthema in Geloof en Geluk is individualisering.

De onderzoekers begonnen met het interviewen van mensen die goed zicht hebben op diverse netwerken van jonge moslims, verdeeld in jeugdigen, studenten en jongvolwassenen, vertellen zij in Folia. Deze mensen spraken zich uit over hun netwerk, en gaven zo zicht op de opvattingen van ongeveer 900 jonge moslims. Met de uit die gesprekken verkregen gegevens werd er een enquête onder roc-studenten gehouden, en vervolgens volgden de onderzoekers enkele maanden nauwlettend het dagelijks leven in het etnisch-gemengde Amsterdam-Oost.

Voor de meeste jongeren die opgegroeid zijn in een islamitisch gezin blijkt het vanzelfsprekend dat zijzelf moslim zijn. Toch speelt het geen hele grote rol in het dagelijks leven, zo bezoekt de meerderheid van de roc-leerlingen slechts af en toe de moskee, en de studenten zelfs nog minder. De jongeren die zich, onder andere via internet, actief verdiepen in de Islam zijn te verdelen in twee contrasterende categorieën. Hierbij probeert de ene groep door middel van kennis tot meer persoonlijke vrijheid te komen, terwijl de andere groep meer houvast zoekt voor hun rigide diep religieuze wereldbeeld.

Het merendeel van de onderzochte jongeren echter heeft vertrouwen in de toekomst, houdt zich bezig met mode, en luistert naar urban muziek. Ze hebben respect voor jongeren die hun leven aan de Islam wijden, maar zien dat voor zichzelf niet zitten. Wel denken veel jongeren dat ze als ze eenmaal volwassen en getrouwd zijn ze zich beter aan de regels van de islam zullen houden.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK