Parttime bankier Balkenende: “Juist nu extra in kennis”

Nieuws | de redactie
4 december 2008 | Premier Balkenende noemt de actuele situatie merkwaardig, en wil daarom nu “juist nu investeren in kennis, innovatie en duurzaamheid”. Hoe merkwaardig illustreerde hij met het verhaal dat hij zich tegenwoordig presenteert als “Jan Peter Balkenende, Prime Minister of the Kingdom of the Netherlands, parttime banker”.

Bij de opening van de Innovatieproeftuin 2008 wond de premier er geen doekjes om: “Wij maken een crisis mee die ongekend is. Eerst een kredietcrisis, toen een bankencrisis, nu de doorslag naar de reële economie. Hoe komen we hier goed door, hoe komen we zo goed mogelijk door zo’n periode heen? Dat is de vraag nu we hier zijn in de Innovatieproeftuin.

Balkenende benadrukt, dat hij een aanpak wil die ertoe leidt dat “wij sterker uit deze crisis komen dan we erin gingen. Sterker ook dan andere landen zoiets weten te realiseren. We staan nu op 8 in de lijst van innovatieve landen, ik blijf zeggen: wij willen in de top 5.” Dit kan volgende de minister-president alleen als we juist nu willen excelleren en talenten laten opbloeien. “Juist op die manier kom je zo’n moeilijke tijd echt goed door”.

Hij kondigde aan dat op de manifestatie de 20.000e innovatievoucher voor MKB en kennisinstellingen wordt uitgereikt. Dit sterkt hem in de overtuiging dat de basis goed is. “We hebben de laagste werkloosheid in de EU. Onze schuld is laag, onze exportpositie is sterk, onze innovatiekracht eveneens. We moeten daarom ondernemend zijn en risico’s durven nemen, niches weten te vinden voor innovaties. Juist nu moeten we daarom investeren in kennis, innovatie en duurzaamheid”.

Over de crisis benadrukte hij nogmaals: we zitten er nu middenin, maar we weten wat we kunnen, we weten wat we aankunnen. We hebben onze zaak op orde voor het doorkomen van deze periode”.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK