Studenten vinden unieke planeet

Nieuws | de redactie
4 december 2008 | Eind 2007 ontdekten drie Leidse bachelorstudenten een uniek object in het heelal. Het is de eerste planeet die is ontdekt rondom een hete, snel draaiende ster. Hij is een stuk groter dan Jupiter en heeft bijna vijf keer zijn massa. Hun onderzoeksresultaat wordt nu gepubliceerd in het tijdschrift Astronomy & Astrophysics. "Prachtig dat onze ontdekking nu is  bevestigd en dat het ook nog zo'n vreemd object blijkt te zijn.”

De drie studenten, Meta de Hoon, Francis Vuijsje en Remco van der Burg zijn erg enthousiast. “De ster waar deze planeet omheen draait, tolt eens per twee dagen om zijn as” vertelt Francis. “Dat heeft de bevestiging van de aard van het object extra moeilijk gemaakt.” Hun planeet kreeg de poëtische naam OGLE2-TR-L9b. Tsja. Hij draait in 2,5 dag om zijn ster en bevindt zich op een afstand van 3% van de afstand van de aarde tot de zon.

De planeet is heet en opgezwollen. De ster zelf is met 7000 graden Celsius zo’n 1000 graden warmer dan onze zon. Het is de heetste ster met een planeet die ooit is ontdekt. Alleen met behulp van een van de grootste telescopen op aarde, de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili, was het mogelijk om minieme schommelingen van de moederster waar te nemen die door de planeet worden veroorzaakt. Zo kon de massa worden bepaald op ongeveer vijf keer die van Jupiter. Remco van der Burg legt het belang uit van de ontdekking: “In de studies naar planeetovergangen zijn tot op heden snel roterende sterren genegeerd. Hierdoor kunnen veel exoplaneten zijn gemist.” In totaal zijn nu zo’n 300 exoplaneten bekend.

De drie bachelorstudenten vonden de planeet tijdens het testen van een computerprogramma voor lichtfluctuaties op duizenden sterren in de OGLE-database. Zij ontdekten bij een van de sterren een afname in helderheid met ongeveer een procent gedurende twee uur, elke 2,5 dag. Zij vermoedden dat een passerende planeet dit helderheidsdipje veroorzaakte. Dat het hier niet gaat om een bruine dwerg of een kleine ster, is nu bevestigd door vervolgobservaties met de VLT.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK