Hbo wil ‘level playing field’ in EU

Nieuws | de redactie
5 februari 2009 | De ‘coalititie van HBO-raden’ in Europa wil dat alle ho-instellingen de complete cyclus van opleidingen en graden(ba, ma en phd) kunnen mogen aanbieden. UASNET legt de ministers op hun Leuven- top in april een uitnodiging voor om het ho gelijkwaardig en innovatief in te zetten tegen de crisis en voor een optimale deelname aan kenniscirculatie.

De hogescholenkoepels uit elf landen onderstrepen dat het doen van onderzoek voor heel het ho van cruciaal belang is met oog op de kwaliteit van de curricula, de docerende en ontwikkelde staf en op de innovatietaken in regio’s en professies. “Zonder onderzoek is hoger onderwijs een lege huls”, zei Doekle Terpstra tegen zijn collega’s uit landen als Frankrijk, Finland en Portugal.

De UASNET-leden wezen er in hun conferentie in Den Haag op dat in verschillende EU-staten al sprake is van een volledige 3-cyclusopbouw van het ho. Tussen hbo en wo is in dit opzicht daar geen onderscheid meer, wel bij de inhoudelijke oriëntatie en bij de onderzoeksfocus. Dit geldt onder meer in Portugal, Noorwegen en Oostenrijk, waar net als in Frankrijk de phd-graad gegeven kan worden samen met partners in het wo.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK