HBO’er wordt ’toegepast kunstenaar’

Nieuws | de redactie
23 februari 2009 | De nieuwe poging van OCW om hbo’ers internationale titels, die de arbeidsmarkt en de universiteiten niet ontrieven, te verlenen roept vooral vragen en onbedoelde hilariteit op.

Een drietal goeroes, AWT-voorzitter Joop Sistermans, Onderwijsraad-voorzitter prof. Fons van Wieringen en Nuffic-directeur Sander van den Eynden, moet toetsen of de nieuw bedachte hbo-titels uit de koker van minister Plasterk voldoen aan de internationale criteria van commissie Abrahamsen uit 2002. Zouden zij deze titulatuur aan de maat achten dan mogen hbo’ers zich straks Bachelor of Applied Arts dan wel Bachelor of Applied Sciences noemen en als titel BAA of BASc voeren.

Men kan zich de hilariteit indenken die wereldwijd zal losbarsten als alumni van het Sweelinck als Bernard Haitink of alumni van ArtEZ als Viktor+Rolf zich voortaan Bachelor of Applied Arts mogen noemen op gezag van OCW. Die titel zal ook gaan gelden voor gediplomeerde hbo’ers die leraar basisonderwijs, sociaal hulpverlener of commercieel econoom in het MKB worden.

Internationaal is de term ‘applied arts’ in elk geval een noviteit. De afkorting BAA is reeds bezet door het bestuur van de vliegvelden in Engeland. Vermakelijker nog is de afkorting BASc. Deze staat voor onder meer een christelijke datingsite voor inwoners van San Francisco en een voetbalclub in Oklahoma. Maar ook de British Association for Shooting and Conservation gaat er prat op en pleit online voor het recht op de jacht en daarmee tegen Plasterk’s Labour-geestverwanten.

Waarom kiest OCW niet –conform de cie Abrahamsen- voor de koninklijke weg om de hbo-bachelor de reguliere titels Bachelor of Arts, dan wel of Science te doen voeren? Deze toevoegingen zijn “doorgaans voorbehouden aan programma’s die tot op zekere hoogte gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek”, schrijft Plasterk aan de Kamer. ‘Tot op zekere hoogte’ getuigt zo’n formulering van weinig geloof in de kracht van de argumentatie van zulke woorden. ‘Doorgaans’. De afkorting BAA staat overigens ook voor het bestuur van een atol, in de Malediven, van 75 koraaleilanden. Hun naam is ook wel Maalhosdulu (Zuid). Hoofdstad is Eydhafushi.

De HBO-raad houdt zich flink. De koepel prijst tegen ScienceGuide “dit initiatief van de minister dat laat zien dat hij het hbo-titulatuurprobleem erkent en herkent.” De hogescholen onderstrepen dat zij “open staan voor elke oplossing die de positie van 2/3e van de Nederlandse studenten internationaal, vooral Europees, op de arbeidmarkt en de markt van kennis en vervolgopleidingen verheldert. Minister Plasterk levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de conferentie in Leuven en de agenda voor het ho-beleid van de EU.”

De minister wil de Kamer “voor 1 april informeren over het advies van deze commissie” ten aanzien van de hbo-titels. Dat is inderdaad nog tijdig voor Leuven en getuigt van humor ten departemente.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK