Richard Florida: talentstrategie tegen de crisis

Nieuws | de redactie
17 februari 2009 | “De eerste regio die het door heeft dat een talentstrategie de manier is om de crisis te boven te komen, zal een straatlengte voorsprong krijgen op de rest”, zegt Richard Florida tegen ScienceGuide over de huidige crisis.

Richard Florida hekelt het gebrek aan leiderschap in veel landen die geld pompen in bedrijven om ze overeind te houden. “Waar is het leiderschap in deze crisis dat zegt dat we het geld in menselijk talent moeten stoppen in plaats van die Keynesiaanse oplossingen om te investeren in infrastructuur?”, zei hij tegen ScienceGuide-correspondent Roy van Dalm op een congres in Pamplona.

Florida vergelijkt de nu op tafel gelegde crisisbestrijding met de aanpak van de lange depressie in de tweede helft van de negentiende eeuw. Toen werd in veel landen gepoogd de verouderd werkende boerderijen overeind te houden, terwijl de wereld op weg was naar een industriële samenleving. “We proberen de problemen weer eens op te lossen met hetzelfde denken dat ze veroorzaakt heeft. De eerste regio die het door heeft dat een talentstrategie de manier is om de crisis te boven te komen, zal een straatlengte voorsprong krijgen op de rest.”

The Great Reset

Florida noemt deze crisis geen Depressie, maar The Great Reset. “De economische ellende is het gevolg van mensen die vervreemd raken van wat hen ten diepste drijft en vervolgens geluk zijn gaan kopen en meenden dat geluk lag in consumeren. Nee, het ligt in het ontwikkelen van ons eigen, unieke talent. Dat is de kern van de economie in deze eeuw.”

“Een stad, een regio, een provincie, een land dat door heeft dat dit is waar het de rest van de eeuw om zal draaien, zal een megastap voorwaarts gaan maken. Talent heeft de wedstrijd gewonnen, maar de officials weigeren vooralsnog om de uitslag te erkennen. Pas wanneer dat gebeurt, zal er – ondanks barre tijden – sprake kunnen zijn van een begin van een zegetocht.”

Lees Florida’s zojuist verschenen analyse over de impact van de crisis op het economisch landschap van de USA en de ontwikkelingen die daarin zich nu aandienen op de pagina Onderzoek.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK